Herkkuhammas. Tuo kaiken pahan alku ja juuri iski yllättäin viime viikolla keskellä kaunista arki-iltaa ja alkoi vimmaisesti vaatimaan jotain makeaa. Kaivelin ensin reseptiarkistojani Bloglovinin puolella ja sitten kaivelin kaappejani, ja kas vain, puoli tuntia myöhemmin lautasella höyrysi gluteenittomat maapähkinävoikeksit. Eihän ne nyt nämäkään ihan terveysruokaa ole, mutta kuitenkin gluteenittomia ja hyvillä rasvoilla sekä kuidulla ryyditettyjä. Lisäksi nämä on mahdollista tehdä myös maidottomana, jos korvaa laktoosittoman voin kookosöljyllä.
Tällainen valikoima aineksia kaapista löytyi, ja sitten eikun leipomaan tämän Terveen Hyvää-blogista bongatun reseptin mukaan.
n. 3/4 dl maapähkinävoita (meni aika silmämääräisesti...)
n. 3 rkl laktoositonta voita (samoin)
n. 3/4 dl intiaanisokeria (täysruokosokeria)
1/2-1 tl aitovaniljajauhetta
muna
n. 1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
n. 1/2 dl gluteenitonta jauhoseosta (lisää loppuvaiheessa enemmän, jos taikina on liian löysää)
ripsaus ruususuolaa
1tl leivinjauhetta
n. 80 gr tummaa suklaata (suklaapitoisuus min 70%).( Itse käytin appelsiinilla maustettua Lidlin halpatummaasuklaata...)
Alkuperäisen ohjeen mukaan maapähkinävoi, voi ja sokeri tulisi vatkata kuohkeaksi, mutta minä en kyllä onnistunut kovin kuohkeaa taikinaa aikaan saamaan, vaan lopulta luovutin ja sekoittelin ihan vaan lusikalla. Sekoittele myös kaikki kuivat aineet sekaisin ensin toisessa kulhossa ja sitten lisää ne pienissä erissä maapähkinävoi-seokseen. Taikinasta tulee melkoisen jämäkkä, vähän niinkuin muovailuvahaa, joten älä ihmettele. Lisää paloiteltu suklaa ja sekoita nopeasti sekaisin. Älä pieni suklaata liikaa, sillä kokemuksen syvällä rintaäänellä kerrottuna se sulaa muuten ympäri uunipeltiä...
Lusikoi taikinasta 7-9 keksiä leivinpaperilla päällystetylle pellille. Jätä keksien väliin rako, sillä ne laajenevat jonkin verran. Keksit saavat olla aika muhkeita, eli tarkoitus ei ole tasoitella niitä amerikkalaistyylisten cookieiden malliin littanaksi. Alkuperäisen ohjeen mukaan keksejä tulee paistaa 175 asteessa noin 11-14 minuuttia, mutta itse jouduin pitämään keksejä lähemmäs 20 minuuttia. Ole kuitenkin loppuvaiheen paistamisessa tarkkana, sillä se viimeinen minuutti taisi olla omien keksieni osalta juuri pikkuisen liiikaa. Ota pelti uunista ja siirrä keksit uuniritilän pääälle jäähtymään. Keksit säilyvät alkueperäisen ohjeen mukaan muutaman päivän ilmatiiviisti säilytettynä, mutta meillä ne ainakin hävisivät parempiin suihin alle vuorokaudessa...
Ei kommentteja
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!
Kommentti julkaistaan heti tarkistuksen jälkeen. :)