Helpot gluteenittomat vappumunkit uunissa (G,L) ja uusi pöytäliina

maanantai 30. huhtikuuta 2018

Vapunaattoa! Täällä ainakin aurinko paistaa ihanasti niinkuin ainakin kesää enteillen. Aaton kunniaksi dieettiläinenkin vietti cheat dayn tai tarkemmin sanoen cheat eveningin. Aamupala ja lounas mentiin vielä ruokavalion raameissa, mutta koska sain ihmeellisen mieliteon kokeilla osaisinko leipoa gluteenittomia vappumunkkeja, halusin toki myös kokeilla miltä lopputulos maistuisi. Olen useampana vuonna saanut erilaisissa vapputapahtumissa pettyä pahan kerran, kun gluteenitonta vaihtoehtoa pyytäessä eteen kannetaan pakasteesta sulatettua porkkapiirakkaa, joten tässäkin asiassa oma apu lienee siis paras apu, kaupastakaan kun ei saa valmiina kuin niitä pakastealtaasta löytyviä kivikovia munkkiversioita. Koska olen varsin onnettomuusaltis keittiössä (as you might have noticed?) ei upporasvassa paistaminen tullut missään nimessä kysymykseen, enkä myöskään omista donitsivuokia, joten lopputulos on taas omasäveltämäni versio useammasta löytämästäni ohjeesta, ja lopputulosta ryyditti myös jälleen kerran muutama ei helkkari, kun aineksia meni kulhoon väärässä järjestyksessä. Lopputulos oli silti vallan kelpo, vaikka itse sanonkin, etenkin kun nämä nyt kuitenkin on edes sellaiset vähän terveellisemmät versiot. Korvasin nimittäin sokerin kookossokerilla. Gluteenittomat vappumunkit, valmiina pöydässä tunnin kuluessa leipomisen aloittamisesta, ta-daa.
helpot gluteenittomat ja laktoosittomat vappumunkit uunissa
RESEPTI

75 gr laktoositonta voita
2,5 dl kauramaitoa
1 pussi kuivahiivaa
2 tl leivinjauhetta
1/2 rkl jauhettua psylliumia
1/2 tl vaniljasokeria
3/4 dl kookossokeria
1/2 tl jauhettua kardemummaa (tai 1 tl tavallista)
1 muna
n. 7 dl gluteenitonta jauhoseosta

Voiteluun
1 muna

Kuorrutukseen
n. 1 dl kauramaitoa
sokeria

Sulata voi ja lämmitä maito ja sekoita nämä keskenään. Vatkaa sekaan sokeri käsikäyttösellä vispilällä. Sekoita eri kulhossa yhteen desiin jauhoa hiiva, psyllium, vaniljasokeri, leivinjauhe ja kardemumma ja vatkaa jauhoseos kosteiden aineiden sekaan. Lisää muna edelleen vatkaten. Vaivaa sekaan loput jauhot noin desi kerrallaan (käytin itse sekoittamisessa taikinankaapijaa), kunnes koostumus on pullataikinamaisen sitkeä. Anna kohota liinan alla 10 min.

Jaa taikina 12 osaan ja pyöritä osista jauhotetulla alustalla pitkuloita, ja muotoile ne sitten pellille leivinpaperin päälle donitseiksi. Anna kohota liinan alla vielä 15-20 min. Voitele donitsit munalla ja laita uunin keskitasolle 200 asteeseen n. 12-15 minuutiksi. Pinta muuttuu rapsakaksi ja vaaleanruskeaksi, kun donitsit ovat valmiita, ja voit myös kokeilla kypsyyttä tikulla.
Nosta leivinpaperi hetkeksi ritilän päälle ja anna donitsien jäähtyä hetkinen.

Kaada syvälle lautaselle n. desi kauramaitoa ja laakealle lautaselle sokeria. Dippaa donitsi ensin maitoon molemmin puolin ja pyörittele sitten sokerissa. Itse käytin dippailussa sellaisia grillipihtien tapaisia pihtejä, ja olipa kätevät.

Ja eikun ääntä kohti. Parhaimmillaan vielä hieman lämpiminä, mutta säilyy toki muutaman päivän tiivissä rasiassa jäähdyttyään.

Jos muuten haluat munkeista perinteisen makeita, etkä ole terveysleivonnan perään, voi munkit toki leipoa myös tavallisesta sokerista, ja mikä ettei kauramaitoa voisi korvata myös laktoosittomalla maidolla. Jos taas haluaa kokonaan maidottomat vappumunkit, voi laktoosittoman voin korvata gheellä, eli kirkastetulla voilla.
helpot gluteenittomat ja laktoosittomat vappumunkit uunissa
Minulla on leipomisen lisäksi helppous hakusessa myös näiden pienenpien juhlapyhien koristelussa (joulu onkin sitten asia erikseen), ja niinkuin pääsiäisestä selvittiin muutamalla narsissilla ja lapsen tarhasta tuomalla rairuohoasetelmalla, selvitään vapusta myös muutamalla ilmapallolla ja serpenttiineillä, etenkin, kun itse Vappu-päivää lähdetään viettämään kodin ulkopuolelle lasten vapputapahtuman ja vappubrunssin merkeissä.
helpot gluteenittomat ja laktoosittomat vappumunkit uunissa
Otsikossa lupailemani pöytäliina kuitenkin vapun kunniaksi pöydälle levitettiin. Bongasin tämän superpehmeän liinan Rakentaja 2018-messuilta viime viikonloppuna sisustuspuolta kierrellessäni Oululaisen Maja Decor & Lifestyle Shopin pisteeltä. Liina on kivipestyä puuvillaa, mikä tekee materiaalista superkevyen ja pehmeän. Hintaakin oli vain hiukan yli parikymppiä, ja koska en ole pitkiin aikoihin tehnyt mitään sisustushankintoja, lähti liina matkaan silläkin uhalla, että talon miesväki sotkee sen todennäköisesti ketsupilla ennenkuin huomaankaan...
helpot gluteenittomat ja laktoosittomat vappumunkit uunissa
Mukavaa vappua!


ps. Ei muuten paista enää. Postauksen kirjoittamisen aikana pärähti talon päälle mustaakin mustemmasta pilvestä melkoinen sadekuuro. Ihan kuin kerrassaan kesä jo olisi...

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Kommentti julkaistaan heti tarkistuksen jälkeen. :)