Gluteeniton jauhelihakastike (G) ja kukkakaalimuusi (G,M) | Glutenfree cooking

lauantai 6. helmikuuta 2016

/Today's plate. Glutenfree sauce from minced chicken ang some cauliflower mash. Back to basics./

No en sitten tiedä, mahtaako ketään kiinnostaa tällainen reseptipostaus, mutta siltä varalta, että joku muukin on mallia kädetön kokki, niin laitetaanpa tulemaan. Siinä vaiheessa, kun lakkasin syömästä gluteenipitoisia vijoja muutama vuosi sitten, tulin samalla luopuneeksi perisuomalaisesta kansallisruuastamme, ruskeasta kastikkeesta. Tuo jokapäivän hätävara, jota en koskaan onnistunut tekemään edes tavallisista jauhoista, ei vaan onnistunut gluteenittomista jauhoista. Ei sitten millään. Muutamia kertoja sinnikkäästi yritin, ja aina sain huomata hämmenteleväni pannulla edestakaisin valkoista klimppisoppaa. Mmmm. Joten siis luovuin siitä tykkänään. Myös perheen nuorimmainen söi pitkään kotona nurisematta lihapullansa ja kanasuikaleensa kuiviltaan riisin yms. kanssa, mutta ottivat mokomat ja menivät tarhassa opettamaan lapsen liian hyvälle. Kun tenava tarharuokaillessaan oivalsi kastikkeen saavan ruuan kuin ruuan maistumaan paremmalta, alkoi meillä ruoka-aikojen tahtojen taisto. Mikään ei kelvannut. Siitäpä sitten tulistuneena päätin vielä kerran kokeilla. Aseena minulla oli tällä kertaa monessa tilanteessa jo aiemmin hyväksihavaitut kaurajauhot. (Niitä saa ainakin Punnitse ja Säästä liikkeestä ja muista samantyyppisistä putiikeista). Ei kun voipaketti esille, puuvispilä tanaan ja hämmentämään. Ja kas, ihme tapahtui, vimmatun hämmentämisen tuloksena sain aikaan elämäni ensimmäisen gluteenittoman ruskean kastikkeen. Hiphei ja hurraa. Aterian kruunasi keitetyistä kukkakaaleista tehty muussi, joten nyt jos koskaan ollaan ruuanlaiton juurilla.

Pahoitteluni. Ruma se on. Kuva siis. Olisi voinut edes ripustaa jonkun yrtin tuohon muussin koristeeksi, mutta kerran kun kastikkeen sain aikaiseksi, en suinkaan aikonut nauttia sitä kylmänä. Räps ja sillä mennään.
Resepti

Gluteeniton ruskea kastike
- reilu kimpale (luomu)voita
- pari rkl kaurajauhoa
-n.1/2 l vettä
- 400 g (kananpojan)jauhelihaa

Ruskista ensin jauhelihat ja mausta haluamallasi tavalla. Minä viskon sekaan yleensä ruususuolaa, maustepippuria ja jauhelihamaustetta.
Kaada jauhelihat odottelemaan toiseen astiaan. Sulata voi pannulla, ja voin tiristessä sopivasti heitä sekaan jauhot ja aloita megalomaaninen vispaaminen.
Vispaa puuhaarukalla kunnes jauhot ovat ruskistuneet ja kaada sekaan vesi. Vispaa entistä raivokkaammin. Kun olet varma, että olet taltuttanut kaikki jauhomöykyt ja kastike on tasaista, lisää sekaan jauhelihat ja mausta kastiketta halutessasi lisää

Lisuke Á'LA arkikiire
Keitä pari pussia pakastekukkakaaleja ohjeen mukaan.
Kaada keitinvesi toiseen astiaan. Soseuta kukkakaalit sauvasekoittimella ja kaatele oman maun mukaan keitinvettä sekaan. Mausta ruususuolalla.

Että tämmöisiä arkiruokia tällä kertaa. Enjoy!

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Kommentti julkaistaan heti tarkistuksen jälkeen. :)