Kaura-siemenleipä (gluteeniton, laktoositon, hiivaton ja munaton leipä)

tiistai 10. tammikuuta 2017

/Tested my baking skills again and made some glutenfree seed-bread./


Varoituksen sana. Luvassa kellertäviä autenttisia ruokakuvia. Ei pysty eikä kykene somistaa ruokakuvia, vaikka kauniita kattauksia ja ympärille leviteltyjä rosmariininoksia muiden kuvissa ihailenkin, Oli nimittäin taas liian kiire itse asiaan, eli syömään. Leivoin viikonloppuna ihan omin pikkukätösin leivän. Gluteeniton, hiivaton ja maidoton siemenleipä syntyi suhteellisen helposti ja maistui taivaalliselle.

gluteeniton siemenleipä
Alkuperäinen resepti on Kiitos Hyvää- blogista, (missä myös tarjolla niitä kauniita kuvia) mutta tavoilleni uskollisena piti hieman hämmentää soppaa, ja vaihdella ainesosia. Tällaisessa -tontonton leivonnassa tulee usein käytettyä sellaisia ainesosia, että välttämättä ihan joka keittiöstä niitä ei vakiovarusteina löydy, mutta kun on muutamaan kertaan gluteenittomia ja muutenkin terveysvaikutteisia reseptejä pyöritellyt, alkaa kotiinkin jo kerääntyä hyvä perusvalikoima erilaisia tuotteita. Kaikki ovat lisäksi sellaisia, että löytyvät kyllä ihan normiruokakaupasta.

Gluteeniton leipä - Resepti

Vuokakoko n. 26 x 13. Jos teet pienemmällä vuokalla, puolita määrät.

4 dl auringonkukansiemeniä
1 dl kurpitsansiemeniä
1 dl pellavansiemenrouhetta
1 dl mantelilastuja (tai -rouhetta)
n. 4, 5 dl kaurajauhoa. Kaurajauhoa löytyy usein kaupan gluteenittomasta hyllystä, mutta sitä voi myös pyöräyttää itse kaurahiutaleista blenderissä. Alkuperäisen reseptin mukaan kaurahiutaleet käyvät myös sellaisenaan. Jos olet erityisen gluteeniherkkä, varmista, että kaurahiutaleet ovat ns. puhdistettua kauraa.
2 rkl chia-siemeniä
2 rkl psylliumkuitujauhetta
1-2 tl merisuolaa
reilu loraus hunajaa
n. 5 rkl laktoositonta voita (tai halutessasi maidottoman reseptin: kookosöljyä)
5 dl vettä

Sekoita kaikki kuivat ainekset keskenään. 
Sulata voi (tai kookosöljy) ja sekoita siihen hunaja.
Sekoita veteen voi-hunajaseos.
Kaada neste kuivien ainesten sekaan ja sekoittele. Itse sekoitan gluteenittomat taikinat yleensä ihan vaan lusikalla. Seoksesta tulee aika tanakkaa, eikä se varsinaisesti muistuta perinteistä leipätaikinaa, eli älä hätkähdä. Tarvittaessa voit lisätä taikinaan vähän kerrallaan vettä tai kaurajauhoa säädelläksesi koostumusta.
Kaada seos esimerkiksi leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan ja tasoita lusikalla. 
Nosta taikina pariksi tunniksi  jääkaapiin. 


Lämmitä uuni 175 asteeseen. Laita vuoka uunin keskiosaan ritilän päälle ja paista noin 30 minuuttia. Kaada leipä vuoasta ritilän päälle ja paista vielä 45 minuuttia. Alkuperäisen ohjeen mukaan suositellaan, että leipä saisi jäähtyä ennen leikkaamista, mutta ei voinut vastusta kiusausta sipaista voita vielä kuuman leipäviipaleen päälle, ja hyvin onnistui leikata kuumaakin leipää.
gluteeniton, laktoositon, hiivaton leipä resepti


Enjoy!



3 kommenttia

Kiitos kommentistasi!

Kommentti julkaistaan heti tarkistuksen jälkeen. :)