Gluteenittomat Chia-sämpylät (G,M)

keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

/Found myself baking some chia rolls and they turned out to be delicious./

Pahoitteluni hiljaisuudesta. Instaa seurailevat jo tietävätkin, että olen viime päivät taistellut uuden tietokoneeni kanssa, jonka hankin tämän vanhan ja hyvin palvelleen alkaessa vetelemään viimeisiään. Sitä vaan kun sattuu tuo tietotekninen peukalo olemaan keskellä kämmentä, niin kaikki pitää opetella kantapään kautta, ja erinäiset ärräpäät ovatkin täällä lennelleet. Tälläkin hetkellä mokoma tuolla surisee ja päivittää jotain päivitystä yksi kautta miljoona, joten yritetääs vielä pärjätä tällä vanhalla masiinalla hetki.

Muutama ilta sitten taivaalta ripotteli vettä tavalliseen kesäiseen tyyliinsä ja huokailimme jälleen kerran ruokainspiraation perään. Kumpikaan talouden aikuisista kun ei näin kesälomaisin jaksaisi millään pohtia sitä perimmäistä mitä tänään syötäisiin -kysymystä, ja tuntuu, että kaikki tulee jo korvista. Koska jääkaapista sattui kuitenkin löytymään yksi sen vakioasukkaista, eli jauhelihapaketti, päätin, että tänään syödään kotitekoisia hampurilaisia. Ongelma oli vaan se, että (gluteenittomat) sämpylät puuttui. No eihän se auttanut kuin tehdä niitä, ja jostain syystä keksin, että kaapin perukoilla niin ikään asusteleva chia-siemen pussikin pääsee näyttelemään päivällispöydässä olennaista osaa. Googlailin reseptejä, ja päädyin jälleen kerran soveltamaan useamman eri reseptin yhdistelmää sen mukaan, mitä muuta kaapista löytyi. 
chiasämpylät

Ja kas näin

0,5 dl chiasiemeniä
2 dl tattarijauhoa
2 dl kaurajauhoa (löytyy yleensä kaupan gluteenittomasta hyllystä, tai voit itse tehdä blenderissä hiutaleista)
1 dl kaurahiutaleita
3 dl vettä
0,5 dl oliiviöljyä
yksi pussi kuivahiivaa
n. 1 tl (ruusu)suolaa

Laita chiasiemenet turpoamaan veteen vähintään 10 minuutiksi ja sekoita sillä välin kaikki kuiva-aineet keskenään. Lisää jauhoseos chiaseokseen siivilöiden ja sekoita koko ajan isolla lusikalla. Loppuvaiheessa lisää öljyä tarpeen mukaan. Kohota hetkinen keittiöliinan alla lämpimässä paikassa. Muotoile jauhotetuin tai öljytyin käsin (gluteeniton taikina on hyvin tarttuvaa ja venyvää, älä ihmettele) sopivan kokoisiksi sämpylöiksi. Tästä määrästä tulee n. 6 pientä tai 4 isoa sämpylää. Kohota vielä hetki ja paista uunissa keskitasolla n.225 asteessa n. 15 minuuttia.
chia sämpylät gluteeniton
Ja tulipa hyviä. Paljon parempia kuin ravintolan hampurilais-sämpylät. Pihvit maustetiin tuoreilla mintunlehdillä, jotka ovat toivottomista viherpeukalontaidoistani huolimatta selvinneet terassillamme. Ja sitten vaan hampurilaisen väliin mitä mieli tekee. 
chia hampurilainen
ps. Kuvan luomus on miehenpuolen, ei minun. Kuka laittaa hampurilaisen väliin jalapenoja....?

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Kommentti julkaistaan heti tarkistuksen jälkeen. :)