Kalklitir Concrete | Bedroom makeover

torstai 19. toukokuuta 2016

/It has been quiet in the blog the past few weeks. We have been moving things around the house and our kid's room has now turned into our own bedroom. /

Heipähei. Viikko vilahti pienellä blogitauolla, mutta joskus ne vaan työt meinaa haitata harrastusta. Työn lisäksi olen onnistunut koukuttumaan erääseen kirjaan, ja olenkin läppärin sijaan iltaisin avannut mielummin kirjan kannen, ja matkustanut mielikuvitusmaailmassani aivan jonnekin muualle. Mutta onhan täällä kotonakin tapahtunut. Päätimme kuukausi takaperin, että on aika muuttaa lapsenhuone alakertaan, missä on helpompi valvoa Jampan ja kavereiden touhuja samalla kun tekee niitä pakollisia aikuisten hommia, kuten nyt ruuanlaittoa ja pyykkäystä. Jamppa kyllä tykkää leikkiä omassa huoneessaan, mutta ei viihdy siellä vielä yksin, ja alkoi olla aika haasteellista yrittää olla yhtä aikaa yläkerrassa leikkimässä ja touhuta alakerrassa muita hommia yhtä aikaa. Tästä innostuneena päätin samoin tein siirtää myös meidän vanhempien makuuhuoneen entiseen Jampan huoneeseen, joka neliöiltään on kotimme tilavin, ja ketjureaktiona alakerran työ/vierashuone muutti sitten entiseen makkariimme. Huoneiden pyörittelyn esteenä meinasi vaan olla Jampan huoneessa koko suurimman seinäalan peittävä mustavalkoinen Muumitapetti, joka ei nyt jostain kumman syystä ehkä ollut se sopivin parisängyn tausta. Aikamme vaihtoehtoja pyöriteltyämme päädyimme siihen, että seinä maalataan. Minä olisin valkoisen ikiystävävänä halunnut seinästä valkoisen, mutta miehenpuoli pisti hanttiin. Lopulta pääädyimme kompromissina vaaleanharmaaseen, mutta sellaiseen vaihtoehtoon, jossa olisi joku pieni juju. Olen muissakin asioissa moensti trendeille hieman hitaasti syttyvää sorttia, joten tässäkin asiassa päädyin ratkaisuun, johon monet muut ovat tarttuneet jo aikapäivää sitten. Nimittäin kalkkimaaliin.
kalklitir concrete
Tässäpä pieni kurkistus siitä, millainen huoneesta ja seinästä sitten tuli.

Kalkkimaaliin päädyin, koska en halunnut huoneesta liian tummaa, mutta halusin, että pinta olisi kuitenkin jollakin tavalla erilainen kuin muut seinät perinteisine maalipintoineen. Aikani googlailtuani olin jo aivan vakuuttunut siitä, että maaliksi valikoituisi Kalklitir maalin sävy San Saccaria, mutta lähdettyäni maalinhakureissulle päädyinkin sävyyn, jota en ollut nettisivuilla seikkaillessani edes nähnyt. Tiesin nimittäin, että Oulussa Kalklitir maaleja myydään Torinrannan aittaputiikissa Lifestylenordicissa, ja ollessani muutenkin liikkeen vakioasiakkaita tiesin, että myymälän aina yhtä ystävälliseltä omistajalta saan varmasti pätevimmät neuvot maalin valintaan, joten suuntasin siis sinne. Paikanpäällä päädyinkin hipistelemään mallipaloja pitkään ja hartaasti, ja sain selkeitä neuvoja siihen, mihin sävyyn mikäkin maali taittaa. Yllättäin esimerkiksi San Saccaria sävy näytti luonnonvalossa ja isoon mallipalaan maalattuna aivan erilaiselta, kuin netissä näkemissäni kuvissa. Kakkosvaihtoehtona olin ajatellut Basalt-sävyä, mutta liikkeen omistajan opastamana päädyinkin pakkaamaan kassiini Kalklitir maalien ihan uusimmasta sävyperheestä värin Concrete.  Jos käyt kurkkaamasa linkin takaa mallisävyä Concretesta, saat huomata, että se näyttää hieman tummemmalta kuin ylhäällä olevassa kuvassa. Omasta seinästämme tuli sen sijaan minun makuuni juuri täydellinen. Miehenpuoli olisi kenties kaivannut räväkämpää muutosta, ja ohduttelinkin häntä, että tarpeen tullen voimme myöhemmin sutia pinnan päälle vaikkapa kerroksen Concrete Secco:a. 

Ja mitenkäs tähän sitten päästiin.
Huoneeseen oli rakennusvaiheessa valittu muumitapetti tietäen, että vaihdettavahan se on jokusen vuoden jälkeen, kun lapsi kasvaa. Tältä näytti siis lähtötilanne.
muumitapetti
Se mitä emme tienneet oli, että tällainen lapsenhuoneen tapetti on lähestulkoon vedenpitävää. Tämän saimme todeta, kun aikamme ihmettelimme, että vaikka pintaa kuinka kostutti, ei tapetti inahtanutkaan seinästä. Minulla millimetrin mittaisen pinnan omaavana kärähti sulakkeet heti ensimmäisenä iltana tapettia poistaessa, kun se lähti seinästä irti noin sentin levyisinä minisuikaleina, mutta onneksi talouden toisella aikuisella riitti hermoja hieman pidempään. Silti tapetin nyppiminen kesti neljä iltaa, ja kuinkas ollakaan, tapetin alta paljastui uusi ylläri.
tapetoiminen
Koska muumitapetissa kulki vuorottain mustaa ja valkoista kuviovintia, oli raksamiehet aikanaan maalanneet summittaisesti tummien kuvioiden kohdalle mustat raidat myös seinään. Tässä vaiheessa siis todettiin, että pohjamaalia taidetaankin tarvita useampi kerros.
kalklitir concrete
Ja sitten vihdoin, kun pohjamaalia oli sudittu parina iltana, ja kuivateltu välissä, päästiin itse asiaan.
kalklitir
Kalklitir kalkkimaalihan myydään kilon pusseissa, ja pussista paljastuva jauhe sekoitetaan 1,7 litraan vettä. Sekoittamiseen ei tarvita erikoisvälineitä vaan ihan perinteinen keittiövispilä toimii mainiosti. Maalin annetaan tekeytyä kymmenisen minuttia välillä sekoitellen, ja sitten vain levittämään. Maali on jokseenkin ohutta, ja sen levittämiseen suositellaan leveähköä ja paksuhkoa maalipensseliä. Telalla maalia ei voi levittää. Sopivia pensseleitä voi muuten myös ostaa ainakin Lifestylenordicista, mutta meillä löytyi tällainen versio omasta takaa.
kalklitir
Kalkkimaalia riittää yhdestä pussista oin 8-12 neliön maalaamiseen yhteen kertaan, ja meillä meni yhteen makuuhuoneen seinään hieman vajaa kaksi pussia, kun maalasimme seinän kahteen kertaan. Kuivuessaan maalipinta näyttää aika hurjalta, joten jos lähdet itse kalkkimaalailemaan, älä suinkaan säikähdä tätä vaihetta. Maalia levittäessä on oltava ripeä, ja maalaamista tulee koko ajan jatkaa siitä pinnasta, joka on kostea.
kalklitir concrete
Maalijälki on myös kosteana huomattavan paljon tummempaa kuin varsinainen lopputulos, joten sitäkään ei kannata ihmetellä. Koska maali on hyvin notkeaa, kannattaa ympäröivä lattia suojata hyvin muoveilla ja teipata kattolistat yms. piiloon. Hyvä puoli maalissa on se, että vesiliukoisena se on todella helppoa poistaa vääristä paikoista. Meilläkin miehenpuoli onnistui loppumetreillä roiskauttamaan maalia reilusti viereiseen seinään, mutta onnistuin sen pyyhkäisemään sen samantien pois veteen kostutetulla talouspaperilla. Ylijäämämaalin säilöimme tyhjiin pilttipurkkeihin, sillä valmiiksikin sekoitettu Kalklitir säilyy vuoden verran purkissa hyvänä. Sillä voi sitten tarpeen tullen paikkailla seinää tai käyttää maalin johonkin pienempään projektiin.
kalklitir concrete
Tässäpä sitten valmis lopputulos kahden maalikerroksen levittämisen jälkeen. Viikonloppuna luvassa lisää kuvia siitä, miten lapsenhuone muuntautui makuuhuoneeksi. Onko teillä omia kokemuksia kalkkimaaleista? 

ps. Tiedoksi muuten varalta teille kauempana täältä asuville, että Lifestylenordic toimii myös verkossa. Käykäähän kurkkaamassa.

2 kommenttia

  1. Noi mustat raidat olisi myös olleet hienot. Tuollaista rentoa kädenjälkeä ei tavoita, jos yrittää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse asiassa kävi sama mielessä. Ongelma oli vaan se, että tapetit istui niin tiukassa että niiden mukana irtautui myös pieniä paloja seinälevystä, joita oli pakko sitten paikkailla.

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Kommentti julkaistaan heti tarkistuksen jälkeen. :)