Treenaajan ruokapäiväkirja | On a diet

maanantai 21. syyskuuta 2015

Instan puolella tulee enemmänkin päiviteltyä näitä treenaamiseen ja ruokavalioon liittyviä juttuja, mutta ajattelinpa tänään kirjoitella tännekin puolelle hieman ruokavaliostani. Syksyisin kun monet salit täyttyvät innokkaista treenaajista, mutta välttämättä kaikilla ei tule niin tarkkaan perehdyttyä siihen ruokavaliopuoleen. Suurimman osan naisista ongelmana ruokavaliossa onkin se, että syödään ihan liian vähän. Minä olen vuosikausia ihmetyttänyt kollegojani sillä, että heidän näkökulmastaan katsottuna minä syön koko ajan, ja kaiken kukkuraksi hevosenkokoisia annoksia. Itse taas olen ihmetellyt työkavereideni annoskokoa, joka minun silmissäni vastaa suunnilleen sitä määrää, mitä ekaluokkalaiset tyttöset koulussa lautaselleen pipertävät. Kehon säästöliekki on jo ikivanha termi, ja varmasti kaikille joskuskaan salilla treenailleelle tai jumpissa kulkevalle tuttu, mutta silti harva sitä oikeastaan sisäistää. Monet kitkuttelevat päivästä toiseen muutaman tonnikala- ja raejuustopurkin voimin, ja ihmettelevät, kun paino ei putoa. Aineenvaindunnan ylläpitämisestä kannattaakin kurkata vaikkapa tämä artikkeli.
Monelle päänvaivaa aiheuttaa myös erilaiset ruoka-aineallergiat tai pienentynyt sietokyly jollekin ainesosalle. Itse olenkin kirjoitellut aiemmin siitä, miten päädyin noudattamaan gluteenitonta ruokavaliota. Alku olikin hankalaa, sillä kun ruokavaliosta jätetään jotain pois, on jotain muuta otettava tilalle. Tässä tapauksessa entinen pastan ja ruisleivän suurkuluttaja on opettelemalla opetellut tykkäämään mm. parsakaalista, kesäkurpitsasta ja pinaatista.

Maidon ja maitotuotteiden terveyvaikutteista käydään nykyään kovaa kiistelyä, ja itsekin olen useampaan kertaan harkinnut kokeilua luopua maitotuotteista. (Kattavan artikkelin maitotuotteiden vaaroista löydät täältä.) Koska kehoni kuitenkin mielestäni sietää kohtuullisen hyvin maitotuotteita, en ole vielä saanut niistä aikaiseksi luopua.
Mitä minä sitten syön?

Aamupala: Gluteeniton kaurapuuro, marjoja, kookosöljyä  + 150-200g rahkaa tai raejuustoa.

Välipala: 20 g pähkinöitä ja banaani (jos päivälle on osunut aamutreeni, vetelen tässä vaiheessa pähkinöiden tilalta proteeinijuoman)

Lounas: Jättiläismäinen salaatti, jossa lisukkeena 100-150g kanaa, kalaa tai vähärasvaista jauhelihaa, oliiviöljyä tai puolikas avokado.

Välipala: Hedelmä ja 150-200 g rahkaa tai raejuustoa

Päivällinen: 100-150 g kanaa, kalaa tai vähärasvaista jauhelihaa. Kyytipoikana n. 50 g (kuivapaino) riisiä/gluteenitonta pastaa tai n.200 g bataattia / kesäkurpitsaa / palsternakkaa. Lisukkeena vaihdellen salaattia, tomaattia, kurkkua, paprikaa tai parsakaalta/kukkakaalta. Pari siivua tattarinäkkäriä.

Iltapala: Munakas + vihanneksia tai 200 g rahkaa ja 100g marjoja.

Niinä päivinä kun olen aikaansaavalla tuulella, saatan korvata aamupalan, välipalan tai iltapalan rahkapohjaisella vihersmoothiella.
Ja arvatkaa  mitä? Minulla on silti aina nälkä. Olen kai sellaista alatinälkäisä sorttia...
Tämä on siis arkipäivien ruokarutiinini. Viikonloppuisin tuleekin sitten löysäiltyä enemmän, ja herkuteltuakin melko lailla. Tänään lupasinkin taas pyhästi aloittaa jälleen kerran sokerista vierottauttumisen. Onnea vaan matkaan minulle...

4 kommenttia

 1. Minä olen kanssasi samaa mieltä! Itsekin painoa usein pudottaneena tiedän, että painoa putoaa syömällä oikein ja sopivia määriä. Nyt minulla on menossa taas liikuntainnostus ja toivoisin painoni putoavan. Se ei ihahda mihinkään, koska syön epäsäännöllisesti ja ihan liian vähän.
  Pudotin vuosi sitten painoa Jutan superdieetillä 6vkoa -6kg ja paino lähti, ei ollut suuremmin nälkä ja tunsin eläväni terveellisesti.
  Taidanpa ottaa tuosta sinun vinkistä vaarin. :)

  Kiitos hyvästä postauksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin olen kerrattain pari vuotta sitten testannut Superdieetin joulunjälkeisissä ähkymorkkiksissani, ja se on kyllä hyvä perusdieetti. Antaa selkeät raamit ainakin juuri siihen, kuinka säännöllistä ja tiheää ruokailun on oltava, että aineenvaihdunta pysyy liikkeessä. :)

   Poista
 2. Oih, täältä löytyi ihana blogi. Jaana at home -blogista bongasin sinut :). Upea koti teillä ja liityin heti lukijaksi :).

  Mukavaa päivää.

  www.beautyoflife.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauniista sanoistasi. Kävinkin jo vastavierauilulla, ja täytyypä tullakin ajan kanssa tutustumaan sinun sivuihisi vielä uudestaan. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Kommentti julkaistaan heti tarkistuksen jälkeen. :)