Stressivapaa Vappu

perjantai 1. toukokuuta 2015

Kun kerrankin vietimme Vappua ihan vaan oman porukan kesken, on vapun tunnelmat olleet sen mukaiset. Ihmettelin eilen rättipuhkiväsyneenä töistä kotiin raahautuessani, että mitenkä ihmeessä minä edellisvuonna ehdin iltapäivän aikana vielä siivota koko huushollin, kärrätä Jampan hoitoon ja laittautua vielä itsekin ennenkuin vieraat saapuivat. Eilen ja tänään ollaankin sitten eletty oikein stressivapaata vappua, eikä ole ollut ihan niin justiinsa, jos tavarat on hujan hajan, ja ehtoisa emäntäkin vähän vähemmän tällingeissä. Myös miehenpuoli oli eilen töistä saavuttuaan sen verran väsähtänyt, että päätimme säästää  ne hieman fiinimmät grillieväät suosiolla Vapun päivän illaksi, ja täräytimme aattopöytään vallan perisuomalaiset grillimakkarat oheishärpäkkeineen. Eihän sen aina tarvitse olla niin justiinsa, vai mitä. Jamppa ainakin oli tyytyväinen vedeltyään ensin yksin kokonaisen makkaran, ja tyhjennettyään sen jälkeen kupillisen mansikoita jälkiruuaksi. Täytyy kyllä kehaista tämän kevään espanjalaista mansikkasatoa. Olen nyt päässyt niitä eri yhteyksissä jo useamman kerran maistelemaan, ja ovat olleet oikein makeita, eikä suinkaan sellaisia mauttoman vetisiä, niinkuin tuontimansikat yleensä tähän aikaan tuppaavat olemaan. 


Kotoisassa pikakattauksessa käytin tällä kertaa Iittalan Nero- ja ABC-vateja, joita on keräilyn tuloksena päätynyt kaappeihin sekalainen erä. Ovat oikein toimivia silloin, kun katettavaa ruokaa ei ole paljoa, eivätkä vie paljoa tilaa ruokailupöytäänkään katettuna. Useimmitenhan katan varsinaisen ruuan saarekkeen päälle pöydän viereen, mutta näin oman väen kesken tämäkin järjestely toimi mainiosti.


Riittää että ruoka maistuu. Silloin saattaa olla sohvatyynytkin vähän vinksin vonksin ja lattialla pilkottaa jumpparulla...


Tänään sitten heräiltiin virkkuna uuteen entistäkin tuulisempaan aamuun, ja ehdittiin hyvissä ajoin kauppatorille vapun menoja ihmettelemään. Taisipa olla ihan  rehellisesti sanottuna myös ensimmäinen kerta, kun ehdittiin jopa kaupungintalolle teekkareiden (?) vappukuoroa kuuntelemaan, mutta Jamppa tuumasi kärryistään jo eka tahtien kajahtaessa, että eiköhän jatketa matkaa. Ei taida meidän kolmivuotiaasta olla kasvamassa kuoromusiikin ystävää.

Vappulounaalle suunnattiin kotoisasti Ravintola Pannuun, joka on yksi niitä harvoja paikkoja, joissa juhlapäivinäkin saa tilata listalta. Minä olen useamman kerran pettynyt valmiiden vappumenyjen sisältöön, ja niin olemme viime vuosina jättäneet ne suosiolla väliin. Ehdittiinkin juuri sisään ennen pahinta ruuhkaa, ja siinä vaiheessa, kun muuta vasta saivat annoksensa tilattua, me olimmekin jo kotimatkalla päiväuniajan alkaessa painaa päälle.


Vappu on kyllä juhlana jotenkin ihanan perinteikäs. Ainakin täällä Oulussa meno on jatkunut aivan samanlaisena jo montakymmentä vuotta, ja samat elementit toistuu vuodesta toiseen. Siiinä missä minut kärrättiin pienenä torille vappuisin metrilakun ostoon ja ihmettelemään torimyyjien kesäkauden avajaisia, on kaikki säilynyt samanlaisena niin, että perinteitä siirretään nyt eteenpäin Jampalle. Ja vaikka Ööpistä ei tulekaan enää ostettua eikä teekkareiden fuksikastajaisiakaan ole tullut lähdettyä enää katsomaan moneen vuoteen, on haalarikansan vapun vieton sivustaseurailu edelleen yhtä hauskaa kuin nuorempanakin. Ihania ovat myöskin kävelykadun kahviloissa skumpalla istuvat jo kypsään ikään ehtineet vanhat herrat ja rouvat, jotka vappuisin pukevat parasta päälle, ja vetäisevät kellastuneet valkolakkinsa harmaantuneille kutreilleen, ja kilistelevät riemumielin juhlapäivän kunniaksi. Vappu on kaikenikäisten juhla.

Nt pitänee lähteä herättelemään perheen miesväki päiväunilta, ja alkaa kohta taas touhuamaan herkkuja pöytään. Mukavaa Vapun päivän jatkoa!2 kommenttia

  1. Kuulostaa kyllä täydelliseltä vapulta :) Ihania tunnelmia kuvissa ja voi, mansikat on niin hyviä, niitä olen täälläkin pitkin päivää napsinut :) Mukavaa iltaa ja hyvää vappua sinne! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia, ihan mahtavia tällaiset kolmipäiväiset viikonloput, en panisi hanttiin vaikka näitä olisi vähän useamminkin.😀

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Kommentti julkaistaan heti tarkistuksen jälkeen. :)