Viikonlopun hemmotteluhetki |Me time

maanantai 25. syyskuuta 2017


/Even though everything is digitalized nowadays, there is still something that can't be replaced. My weekend newspaper, the printed version./


Hyvää huomenta ja ihanaa uuden viikon alkua kaikille! Ja mikäpä onkaan aloittaessa uutta työviikkoa, kun on viikonloppuna saanut hengähtää ja varannut pienen hetken myös ihan omalle itselleen. Tällainen minä-aika on mielestäni supertärkeää, erityisesti kun tekee päivät työtä satojen ihmisten ympäröimänä ja kotona on kaverina tarmokas viisivuotias, jolla on asiaa koko ajan. Pääsin tekemään kaupallista yhteistyötä Oululaisen Kaleva-lehden kanssa, ja yhteistyön tiimoilta kertomaan kuinka tärkeänä pidän päivittäistä laatuaikaani ikioman sanomalehteni parissa, ja nimenomaan sen printtiversion. Jos jaksat lukea pitkän tarinani loppuun saakka, löydät postauksen lopusta myös pienen palkkion itsellesi.
kaleva
Minulla on aina ollut erityinen suhde sanomalehteen, ja nimenomaan juuri tähän meidän Oululaisten omaan Kaleva-lehteen ja yhteinen historiamme juontaakin jo vuosien taakse. Teini-ikäisenä minulla oli taipumus herätä hyvin varhain aamulla, ja niinpä muun talouden nukkuessa minä ja silloin reissutyötä tehnyt isäni istuimme yhdessä puolihämärässä keittiössä aamupalalla ja jaoimme sulassa sanattomassa sovussa Kaleva-lehden eri osioita keskenämme ennenkuin erkanimme päiväksi eri teille. 
kaleva
Palijasjalakasena Oululaisena Kaleva on vuosien saatossa kulkenut mukanani kaikkialle. Asuessani opiskeluvuosinani Rovaniemellä yritin korvata Kalevan paikallisella sanomalehdellä, mutta palasin samantien takaisin Kalevan tilaajaksi. Tytön voi kyllä viedä pois Oulusta, mutta Oulua ei tytöstä. Kaleva kun on nimenomaan aina kiinnostanut minua juuri paikallisuutistensa vuoksi. Yritykseni korvata Kaleva paikallislehdellä oli jo alkujaan tuhoon tuomittu, kun muualla viikot asuvana tuntui jo muutenkin, että ei tiedä missä omalla kotipaikkakunnalla mennään. Kaleva kuitenkin lievitti koti-ikävää ja auttoi pysymään kartalla siinä, mitä kotikonnuilla kulloinkin tapahtui.
kaleva
Joskus, kun aika ajoin on ollut kausia, että Kalevaa ei ole syystä tai toisesta tullut  tilattua, on tuntunut kuin jäisi jostain paitsi. Mistään muualta kun ei kaikki digitaaliset kanavatkaan huomioiden löydä yhtä laadukkasti koottuja paikallisuutisia ja paikallisia tapahtumia. Vaikka monet ovat nykyään sitä mieltä, että painettu lehti on vanhanaikainen, eikä sisällä mitään, mitä ei jo löytäisi netistä, rohkenen olla eri mieltä. Erityisesti arvostan sitä, että painetusta paikallislehdestä löydän kootusti kaikki lähialueen uutiset, tapahtumat ja jos ihan rehellisiä ollaan, niin myös tarjoukset. Kyllä olisi mennyt monet arjen edullisemmat hankinnat sivu suun, jos ei olisi nähnyt päivän lehdestä niitä koskevia mainoksia. Vai rohkeneeko joku väittää, että lähtee netistä googlailemaan, mikä on viikonloppuna kaupassa tarjouksessa tai milloinka ne lasten talvikengät olivatkaan marketissa alennuksessa. Myös uutisten paikkansapitävyys ja luotettavuus on syy, miksi mielummin luen ne painetusta lehdestä kuin verkosta, jossa joskus joutuu kauankin selvittämään jutun julkaisijaa ja arvioimaan tarinan todenperäisyyttä. Onneksi Kalevalla on lisäksi myös digiversio, jota tulee käytettyä erityisesti silloin, kun jossain muualla kerrotaan Oulussa tapahtuneen sitä tai tätä, ja haluan tarkistaa väitteen todenperäisyyden. Yleensä voi olla aika varma, että jos Kalevan verkkoversioon ei ole tapahtumasta mitään raportoitu, kyseessä on uutisankka. Siinä missä aamuni on pyhitetty paperisen lehden lukemiseen, tulee Kalevan digiversiota luettua päivän mittaan kännykältä ja myös reissussa ollessa digilehti on aivan korvaamaton keino pysyä mukana oman kaupungin tapahtumissa.
kaleva
Mutta mihinkä päivän otsikko sitten viittaa? Viikonloppuiseen laatuaikaani sanomalehden parissa tietenkin. Kuinka ihanaa onkaan lauantaiaamuna herätessä muistaa, että tänään minulla ei ole kiire minnekään. Joskus onnistun jopa heräämään kun muu talonväki vielä nukkuu, ja saan fiilistellä aivan yksin hiljaisen kodin keittiössä nauttien pitkään aamukahvistani ja sanomalehteni rapistelusta. Jamppakin tietää, että viikonloppuaamuisin on turha kiirehtiä äitiä leikkeihin mukaan, sillä päivän ensimmäinen tunti on varattu rauhaisaan lehden selailuun. Viikonlopun lehdestä bongaan usein myös ilmotuksia paikallisista tapahtumista, mitä näin lapsiperheellisenä pidän suuressa arvossa. Verkossa eri tapahtumien löytäminen on aivan sattuman varassa, mutta Kalevasta löydän kootusti kaikki kulloinkin meneillään olevat tilaisuudet, joihin voimme sitten koko perheen kesken suunnata.
kaleva
kaleva
vihersmoothie aamupala
Silloin tällöin onnistun jopa maksimoimaan laatuaikani niin, että voin viettää ihanan aamuhetken vuoteessa nauttien kiireettä aamupalasta ja viikonlopun uutisista. Erityisesti Kalevan lauantain numerossa riittää lueskeltavaa pidemmäksikin aikaa, kun mukana tulee perinteisen liitteen lisäksi vielä Kotikaleva, jota sisustajana ja asuntomarkkinoitakin seuraavana tulee mielenkiinnolla luettua. 
breakfast in bed
green smoothie and daily newspaper
Visuaalisena ihmisenä saatan viikonloppuisin piperrellä aamupalanikin kanssa pidempään, ja tehdä luksushetkestä vielä vähän luksuksempaa. Näissä kuvissa esiintyykin suosikkivihersmoothiekulhoni viikonloppuversiona, jossa lehtikaali-avokado-vaniljaproteiini-banaani-omena-smoothieta on höystetty cashewpähkinöillä, vadelmilla ja ripauksella kookosjauhetta. Kauniimman aamupalan lisäksi riittää, kun ympärillä on rauhallista ja seesteistä, että pystyy hetkeksi irrottautumaan kaikesta kiireestä ja lapsiperheen tohinasta, ja tunnin päästä alakertaan kömpiikin paljon pirteämpi ja levollisempi äitihahmo, joka on taas askeleen verran enemmän mukana koko maailmankin tapahtumista. Rehellisesti sanottuna kun kiireisessä arkielämässä ei juuri jää aikaa televisioitujen uutisten seuraamiselle, on sanomalehden parissa vietetty hetkinen olennaisen tärkeää myös tämän kannalta.
aamiainen vuoteessa
Jos sinusta tuntuu, että sinäkin haluaisit pysyä paremmin kaupungin menossa mukana, sain nyt luvan vinkata, että sinulla on mahdollisuus tutustua Kalevaan kahden viikon ajan veloituksetta. Jos koet paperilehden sijaan digilehden enemmän omaksesi, tarjous koskee myös tabletilta tai älykännykältä luettavissa olevaa lehden näköisversiota. Lisää tietoa kahden viikon ilmaisesta kokeilujaksosta saat täältä ja huomaathan, että jos itse oletkin jo tilaaja, voit kertoa ilmaisesta  kokeilujaksosta vaikkapa ystävälle tai jos olet pelkän paperilehden tilaaja, pääset nyt kokeilemaan myös digiversiota ilmaiseksi. Jos aiemmin et ole tullut käyttäneeksi digiversiota, nyt kannattaakin käyttää tilaisuus hyväksi ja kokeilla ilmaisjakson ajan kuinka kätevää on seurata uutisia myös päivän mittaan omalta näyttöruudultasi, tämä kun ei sido sinua jatkossa mihinkään. Tällä hetkellä Kalevan printtiversion tilaaminen on jakelusyistä mahdollista vain Pohjois-Suomessa, joten jos olet muualle muuttanut Oululainen, kannattaakin lehdestä tilata nimenomaan tämä digiversio.
valkoinen makuuhuone sisustus
ps. Itsekin blogien suurkuluttajana olen joskus aikoinaan suhtautunut suurella skeptisyydellä postauksiin, joissa puhutaan arjen luksuksesta ja kaikissa kuvissa ruokatarpeet on kauniisti katettu ja pöytään aseteltu kukkasia ja kynttilöitä, kunnes kerran keksin, että mitäpä jos ihan kokeilisi. Eihän se itseasiassa kovin paljoa vaadi, että asettelee kattauksen hieman kauniimmaksi ja istahtaa kerrankin ajan kanssa alas ja pysähtyy hetkeksi. Varasta pieni tovi välillä itsellesi, vaikkapa juuri päivän lehden parissa. Pienillä asioilla voi arjesta tehdä niin paljon ihanamman, testaa vaikka itse.
kaleva

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Kommentti julkaistaan heti tarkistuksen jälkeen. :)