Kuntotestin tulos - Keski-ikäisen naisen kuntoremontti

torstai 21. syyskuuta 2017

* Yhteistyössä Mediterapia Sport*


Kylläpä oli eilen allekirjoittaneella jännät paikat. Ikinä ennen ei ole mikään kuntoiluun tai treenaamiseen liittyvä asia jännittänyt näin paljoa. Pääsin nimittäin yhteistyössä paikallisen Oulun Mediterapia Oy:n kanssa toteuttamaan elämäni ensimmäisen kuntotestauksen. Mediterapia on kuntoutus- ja hyvinvointipalveluja tarjoava yritys Oulun keskustassa, ja saman katon alta löytyy palvelut niin tuki- ja liikuntalinsairauksien kuntoutukseen kuin myös ihan meille kaikille tavallisillekin kuluttajille tarkoitetut liikuntavalmennus- ja testauspalvelutkin. Minä pääsin testaamaan nimenomaan näitä Mediterapian Sport-palveluita, joihin kuntotestauksen lisäksi kuuluvat mm. fysioterapia, ravntovalmennus ja psyykkinen valmennus niin yksilöille, urheiluseuroille kuin vaikkapa firmoillekin. Tartuin tarjottuun tilaisuuteen hyvin innostuneena, sillä minun mielestäni me tavalliset kuluttajat hyvin usein tingimme ihan liikaa juuri omaan terveyteemme liittyvissä asioissa ja halusin päästä kertomaan teille kaikille, kuinka helppoa on päästä rehellisten ja luotettavien mittaustulosten kautta hieman enemmän perille omasta terveydentilasta ja omasta kunnosta. Aikanaan treenatessani PT:n kanssa hänkin totesi, että meillä ihmisillä on tapana pitää parempaa huolta autostammekin, kuin itsestämme. Siinä missä käytämme jatkuvasti rahaa auton huoltamiseen ja sen voinnin tarkistamiseen katsastusten muodossa, unohdamme, että paljon tärkeämpää olisi toimia samoin myös itseämme kohtaan.
mediterapiasport
Toinen syy innostua mukaan testaukseen, vaikka tulosten kuuleminen vähän hirvittikin, oli juuri alkanut syksyn kuntoprojektini. Siinä missä Alku.fi-valmennuksen kautta pyrin taas parantamaan ruokavaliotani, tarvitsin näitä tuloksia herättelemään uinuvan kuntoilumotivaationi. Vuosi sitten jätin koko elämäni mittaiset salitreenit tauolle, ja vaihdoin puntit joogaan. Ollakseni täysin rehellinen, on kuitenkin myönnettävä, että niin hyvää kuin jooga tekee sielulle ja mielelle, se ei kuitenkaan riitä yksin pitämään fysiikkaani kunnossa. Tämän takia hieman etukäteen kauhistutti, kun kuulin, että Oulun Mediterapiasportin tekemä KuntoCheck-testaus alkaa milläpä muullakaan, kuin perinteisellä polkupyörärasitustestillä. Perillä minua kuitenkin odotti hyvin lempeä vaikkakin jämerä liikuntafysiologi Hannu Kaikkonen, joka sai pahimman hermostuksen laukeamaan heti ensi alkuun kertoessaan, että tätä rasitustestiä ei ole tarkoitus tehdä maksimisuoritukseen saakka. Huh. Siltä varalta, että joku muukin on joskus suunnitellut menevänsä kuntotestiin, mutta on tämän pyörätestin vuoksi vielä jänistänyt, voin kertoa, että kuntotestin aerobinen sykeosio on mahdollita tehdä myös ihan vaan paikallaan maatenkin.
oulun mediterapia
KuntoCheck-testiä ennen sain täyttää esitietolomakkeen ja vastailla muutamiin kysymyksiin, joilla selvitettiin, että testiin voi turvallisin mielin osallistua. Itsellenikin on kertynyt vuosien saatossa jo monenmoista vammaa, mutta tässä testauksessa ne eivät onneksi olleet haitaksi. Jos joitain esteitä olisi ilmennyt, olisi testaamista voinut myös modifioida tarpeiden mukaan. Esikysymysten jälkeen suoritettiin kehonkoostumusmittaus ja sitten hyppäsinkin verenpaineen mittauksen jälkeen pyörän selkään, ja eikun polkemaan. Pyörän vastusta nostettiin matkan aikana kolmeen kertaan, ja Hannu seuraili aika ajoin verenpaineiden reagointia vastuksen nostoon. Olin etukäteen ajatellut valkotakkikammoni nostavan verenpaineet kattoon jo pelkän mittarin näkemisestä, mutta onneksi niin ei käynyt, vaan saatiin suhteellisen luotettavia mittaustuloksia.
oulun mediterapia kuntocheck
Pyöräilyn jälkeen ohjelmassa oli lihaskunto-osio. Tässä vaiheessa pyöräilyn lämmittämänä puhisinkin jo innosta päästä jatkamaan testiä. Lihaskunto-osioon kuuluu perinteinen vatsalihastesti istumaannousuin, kyykky ilman lisäpainoja, etunojapunnerrukset ja selänojennukset. 
Ja olihan hauskaa. Näitäkään osioita ei tarvitse kenenkään kunnostaan ja hyvinvoinnistaan huolissaan olevan pelätä, sillä liikeitä tehdään vain puolen minuutin ajan, ja tarkoituksenahan onkin nimenomaan selvittää keskivertotuloksiin vertailun kautta ne oman kunnon rajat. Itsellänihän on taipumus olla hieman kilpailuhenkinen, ja olisikin tehnyt mieli aina puolen minuutin session jälkeen kysyä, että saako yrittää uudelleen. Tiedä vaikka sieltä olisi jokunen toisto vielä irronnut.
Oma kompastuskiveni näkyy kuvassa. Tekisi mieli väittää, että kynnet olivat liian pitkät voidakseni kunnolla puristaa tuota puristusvoimamittaria, mutta tunnustettava kai se on, että kun ei ole puristusvoimaa niin ei ole...
mediterapia
Lihaskunto-osuuden jälkeen siirryttiin liikkuvuus- ja tasapaino-osioon, ja minähän olin kuvitellut joogan ansiosta venyväni vaikka mihin. No, se vaikka mihin jäi saavuttamatta, mutta hyvään keskivertotulokseen päästiin kuitenkin. Tasapainoilua on kuitenkin tullut sen verran treenattua, että minuutti yhdellä jalalla seisten meni kevyesti, ja olisi mennyt vaikka pidempäänkin.
Sitten olikin testi ohi, ja oli ratkaisun hetket, kun tulostin alkoi huristella yhteenvetoa suorituksistani. Helpotus oli suuri, kun sain kuulla itse arvioineeni kuntoni alakanttiin, ja useimmissa kategorioissa pääsin aivan keskiarvotuloksiin. Kehonkoostumusmittauksen tulokset vahvistivat sen, mihin olen itsekin jo uskonut, että ravinnon suhteen ollaan oikealla tiellä. Paino ja rasvaprosentti olivat normaalit, ja viskeraalisen (eli sisäelinten ympärille kasaantuvan vaarallisen) rasvan määrä hyvin vähäinen. Joogaharrastuksen tulokset näkyivät tasapainon lisäksi vahvoina vatsalihaksina, mutta vastaavasti salitreenin puute näkyi hyvin juuri puristuvoiman puutteena. Vaikka itse olin tuloksista helpottunut, tuli Hannun kanssa jutellessa selväksi, että keskiarvotulosten ei kannata antaa tuudittaa itseään liialliseen turvallisuudentunteeseen, sillä iänkin puolesta alan olla siinä vaiheessa, että kunnon säilymisen ja ennenkaikkea sen parantamisen eteen niin sanotusti tarttis tehdä jotain.
mediterapiasport kuntocheck
Kaiken kaikkiaan Mediterapian Kuntocheck-mittauksista jäi todella positiivinen kokemus, ja nyt on kirjaimellisesti mustaa valkoisella siitä, että mistä lähteä liikkeelle. Viikko sitten teinkin jo varovaisen paluun kuntosalin ja jumppasalin puolelle, ja nyt onkin tarkoitus laatia itselle säännöllinen treeniaikataulu kunnon kohottamiseksi. Muutaman kuukauden jälkeen ajattelin, että voisin palata Hannun luokse katsomaan, millaisia tuloksia säännöllisellä treenillä voi saada aikaan.

Oulun Mediterapiasportilla on tällä hetkellä 30.9.2017 saakka voimassa tarjous, jossa KuntoCheck-testiin pääsee hintaan 99 euroa (ovh 120e). Testiiin on mahdollista mennä myös vaikkapa kaverien kanssa yhdessä, ja minimissään kolmen henkilön osallistuessa testiin yhdessä hintaa jää yhdelle vain 65 euroa.  Lämpimästi suosittelen testaamista, jolla saat luotettavasti selville, mille osa-alueelle treeniä kannattaa kohdistaa, tai millä tolalla terveydentilasi yleisesti ottaen muuten on. Itseäni jäi myös kovasti kiinnostamaan Mediterapian tarjoama Energiatesti, jolla on mahdollista selvittää oma energia-indeksisi, eli tuntimäärä, joka kertoo kuinka paljon sinulla on energiaa työhön ja vapaa-aikaan hereilläoloaikanasi. Energiatestistä voit lukea lisää täältä.

Tuhannet kiitokset vielä tätä kautta Oulun Mediterapialle, Hannulle ja kuvaajana toimineelle Hannalle!

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Kommentti julkaistaan heti tarkistuksen jälkeen. :)