Kuinka elvyttää nuupahtaneet ruusut | How to revive roses

perjantai 23. lokakuuta 2015

/How to revive roses? The trick is to cut them as short as possible. Easy peasy./Alkavan viikonlopun kunniaksi tänään on ohjelmassa kukkien hoitovinkkejä. Kun itse olen suunnilleen kasvanut kukkakaupassa ja seurannut ammattilaisen kukkien käsittelyä aina sieltä viisivuotiaasta saakka, olen jotenkin pitänyt itsestään selvänä, että kaikki (nais)ihmiset tietävät, miten kukkia käsitellään. Sitten myöhemmällä iällä olen saanut kerran jos toisenkin kyläillessäni huomata, että ehkä se leikkokukkien hoito ei sittenkään ole ihan itsestäänselvyys kaikille, joten tässäpä muutama vinkki.

Jos ostat kukkasi kukkakaupasta, ne on mitä todennäköisimmin valmiiksi käsitelty, ja voit huolettomin mielin iskeä ne vaasiin lämpimään veteen, mutta jos ostat perjantaipuskasi marketista, se vaatii hieman enemmän. Poista kukista kaikki vihreät lehdet, jotka jäisivät muuten veden pinnan alle maljakossa. Lehtivihreä limoittaa veden, ja lyhentää kukkien ikää huomattavasti. Viistä kukkien juuret vinosti terävällä puukolla uuden imupinnan aikaansaamiseksi. Älä missään nimessä käytä saksia, sillä ne litistävät kukan varren, eikä vesi pääse imeytymään vartta pitkin. Oletko koskaan pannut merkille esim. Lidlissä myytävien ruusujen varsia, jotka on leikattu tasaisesti, ja jotka ovat sittemmin aivan mustaksi muuttuneet, vaikka kukat ovat kaupassa vesiämpärissä?

No entä sitten, kun kukista meinaa hyvästä hoidosta (eli veden vaihtamisesta ainakin joka toinen päivä) huolimatta silti aika jättää sinun mielestäsi aivan liian aikaisin? Silloin voi aina lyhentää.

Mitä lyhyempi varsi, sitä tehokkaammin vesi siinä nousee. Nämä ruusut olivat eläneet viiikon verran, kunnes eräänä aamuna näyttivät tältä.
Ei hyvä. Eli siis...
Etsi käsille oikein matalia astioita. Esimerkiksi tuikkukupit tai pilttipurkit sopivat tarkoitukseen oikein mainiosti. Irrota ruusuista kaikki vihreät lehdet. Voit myös varovasti irroitella päällimmäiset ruskeaksi muuttunet terälehdet. Leikkaa ruusut terävällä puukolla viistosti mahdollisimman lyhyiksi.
Laita pikkumaljakoihin reilun lämmintä vettä, ja asettele ruusut nousemaan.
Ja tässä tulos. Näitä pikkumaljakoita on mukava käyttää esimerkiksi kattauksessa ripoteltuna muun kattauksen sekaan. Mikäli tämäkään konsti ei toimi, voit vielä yrittää leikata ruusuista varren lähes kokonaan pois, ja asettaa ne kellumaan laakeaan maljaan lämpimään veteen.

Ihanaista Viikonloppua!


ps. Vielä ehtii äänestää.


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Kommentti julkaistaan heti tarkistuksen jälkeen. :)