Siivousvinkit Jouluun

maanantai 24. marraskuuta 2014

Jostain Marttaliiton sivuilta lienen joskus lukenut lauseen, että jouluksi ei tarvitse siivota komeroita, ellei aio viettää joulua niissä. No minäpä voin kertoa, että vaikka en komeroon ahtautuisikaan, niin minun sisäinen fengshuini vaatii, että ennen kuin aaton rauha laskeutuu sieluun ja mieleen, on joka paikan oltava tiptop. Niin ulkopuolelta, kuin sisäpuoleltakin. Vikansa kullakin, ja minulla se on tämä järjetyksentarve. Niinpä nyt olikin jo oiva aika aloittaa joulusiivoilut, ettei sitten viikkoa ennen aattoa pukkaa stressiä, että kaikki on tekemättä. Olen siivoamisen suhteen jo pitkään ollut melkoinen välineurheilija, ja niinpä tartuinkin mielellään tilaisuuteen, jossa pääsin kokeilemaan joulusiivousta Sini-tuotteilla. Omatkin siivousvälineeni ovat jo vuosia olleet Sinin tuotteita, mutta täydennys varastoihin ei ollut lainkaan pahitteeksi. Etenkään, kun mukaan pakettiin oli sujautettu tuotteita, joiden olemassaolosta en ollut aiemmin tiennytkään. Niinpä ajattelin vinkata teillekin muutaman siivousniksin, joilla joulusiivouksesta tulee ainakin hitusen mukavampaa ja näppärämpää. Suursiivouspäivä sattui muutenkin olemaan nyt paikallaan, sillä viikon päästä juhlistamme kotona Jampan 3v-kekkereitä, ja jotta viikon päästä voin keskittyä enemmänkin koristelu- ja tarjoilupuoleen, oli parempi kuurata perusteellisemmin jo nyt.

Postaus on sitten pitkä ja perusteellinen, ja siivousvinkit on ripoteltu kuvien lomaan. Jaksatkohan loppuun saakka?
Siivous etenee parhaiten, kun keskityt yhteen huoneeseen kerrallaan. Muuten homma menee helposti edestakaisin haahuiluksi, ja tavaroiden siirtelyksi paikasta toiseen. Tämä vaatii oikeasti keskittymistä, ja meinasin itsekin livetä useamman kerran kesken keittiön siivouksen kylppärin puolelle, mutta juuri ja juuri sain pysyteltyä yhdessä hommassa kerrallaan.

Keittiössä lähdin liikkelle perussiivouksella, eli astianpesukoneen tyhjentämisellä ja täyttämisellä, sekä pintojen pyyhkimisellä. Lisäksi suursiivoushengessä jynssäsin kahvinkeittimen ja leivänpaahtimenkin puhtaaksi. Ei nimittäin tapahdu ihan joka päivä. Harvemmin tehtäviin hommiin kuului myös altaan perustellinen pesu pesuaineella ja harjalla, sekä hanan puhdistus. Hanan puhdistuskin on yllättävän helppoa hommaa, kun välineet on kunnossa. Sinin jynssärillä lähtee lika niistä vaikeimmistakin paikoista helposti (ja kynsiään pilaamatta).

MAINOS19.jpg

Keittiön perussiivouksen lisäksi kuului ohjelmaan tänään harvinaislaatuisempi aterinlaatikoston puhdistus. Se on kumma, mistä ne leivänmurut laatikostoon uiskentelavat, ja kuinka kova homma niitä muka on sieltä puhdistaa. Helpoin keino on kuitenkin tyhjentää laatikosto aterimista, imuroida pölyimurilla muruset, suihkauttaa myrkytöntä puhdistusainetta laatikostoon, ja pyyhkiä se sitten pois ensin veteen kostutetulla liinalla, ja sitten mikrokuituliinalla. Jopas on mukavampi taas avata laatikko.

MAINOS17.jpg

Keittiöstä etenin yhdistettyyn kodinhoito- ja wc-tilaan. Jampan katsellessa piirrettyjään suoritin ensin vessaosaston perussiivouksen ja siirryin sitten testaamaan Sinin uutuuksia. Jos joku muukin on tullut tuskailleeksi neliön muotoisen altaan kanssa, jonne lika kertyy ja pinttyy teräviin kulmiin vaikka mitä tekisi, voin kertoa jynssärin tulevan tässäkin oivaksi avuksi. Myös hanan juureen kertyvä kalkki ja lika on kylppärissä vielä ongelmallisempaa kuin keittiössä, ja hieman hartaammin sai kyllä hanan juurta hangata, ennen kuin lika lähti Lopuksi kuivasin altaan ja hanan Sinin mikrokuituliinalla, ja kylläpä pitkästä aikaa kiiltää. Peilin ja kodinhoitotilan pesetymistiloista erottavan lasiseinän hankasin Sinin mikrokuituisella ikkuna- ja peililiinalla, ja ihmetys oli suuri, että lasiseinä puhdistui pelkällä suihkepullosta suihkutetulla vedellä ja liinalla.

MAINOS20.jpg

IMG_9268.jpg

Jampan vaivuttua päiväunilleen totesin, että nyt tai ei koskaan on tilaisuus tehdä jotain ennenkuulumatonta. Tai no, ehkä te muut teette tätä vähän useammin, mutta meillä ei aivan rehellisesti sanottuna ole pesty wc/kodinhoitotilan seiniä koskaan pitkiin aikoihin. Joskus olen tainnut laiskanpulskeasti vilkaista katonrajaan, ja miettinyt, että pitäisihän sitä tuotakin pestä, mutta enpä ole saanut aikaiseksi ryhtyä kiipeilemään tikaspuiden päällä rätti kädessä. Nyt tartuin Sinin isoon sienipäiseen Sinipiikaan, ja pistin hihat heilumaan. Suihkutin ensin seinälaatoille pesuainetta ja sen jälkeen eikun moppaamaan, ja hyvin ylsi. Ihan kaikkialle. Lisäksi Sinipiika omaa kääntyvän pään, joten se sujuvasti mutkitteli kulmissa ja moppasi niin ylhäältä alas kuin alhaalta ylös. Välillä huuhtaisin sienipään hanan alla, puristin kuivaksi, ja moppasin seinät uudelleen. Lopuksi keksin vielä sujauttaa mikrokuitulattialiinan  monitoimimopin päälle, ja kuivasin seinät tällä yhdistelmällä. Seinien jälkeen pesin vielä lattiat samalla metodilla, mutta lisäksi vielä käytin jynssäriä saumojen perusteelliseempaan pesemiseen.

IMG_9264.jpg

IMG_9265.jpg

Eipä ole aikoihin (jos koskaan) tullut siivottua noin perusteellisesti.
Matka jatkui olohuoneeseen. Hetken tuumailtuani totesin, että lattioiden pesu tähän väliin on turhaa, sillä ensiviikkoisten syntymäpäiväjuhlien jälkeen lattia lienee mehutahroihin tuhraantuneen popcormin peitossa kumminkin, joten olohuoneessa sai riittää tavallinen viikkosiivous. Tai ainakin melkein. Jotain uutuuksia piti kuitenkin saada testailla. Imuroinnin lisäksi värväsin lapsityövoiman avuksi testaamaan uutta mattoteippiharjaa. Teippirullan voi laittaa kiinni monitoimivarteen, ja rullailla samalla tyylillä kuin vaatteita rullaillaan. Ja kylläpä lähti roskaa ja nukkaa matosta. 

IMG_9254.jpg

Lisäksi kihisin innosta päästä kokeilemaan hassulta näyttävää karvakintasta, jolla voi puhdistaa ahtaita ja hankalia välejä. Minulla mielessä oli nimenomaan sälekaihtimet, jotka omasta mielestäni eivät imurilla riittävästi puhdistu,mutta joita ei kertakaikkisesti voi jaksaa yksitellen pyyhkiä liinallakaan. Ja hah, eikun mikrokuituinen pölykintas käteen ja säle sormien väliin ja pyyhkäisy. Kerrassan mainio keksintö. Meillä kun tosiaan on olohuoneessa ja ruokailutilassa yksinkertainen ikkuna, eli sälekaihtimet eivät ole pölyltä suojassa ikkunoiden välissä. Tätä siis tullaan todella käyttämään.

IMG_9245.jpg

Peruspölyjenpyyhintään paikoista, joissa ei ole likatahroja, toimii täydellisesti kertakäyttöiset staattiset liinat, jotka oikeasti imevät pölyn itseensä, eivätkä vaan pyöritä sitä ympäriinsä (ai miten niin olen aika monesti siivonnut talouspaperilla...).

MAINOS22.jpg

IMG_9123.jpg

(Oi kyllä, myös tekokukista pitää nähtävästi pyyhkiä pölyt edes kerran kahdessa kuukaudessa... oli päässyt vähän unohtumaan...)
Kerrottakoon, että testasin myös mikromopin käytettävyyttä pölyjen pyyhintään, ja totesin sen loistavaksi avuksi niitä päiviä varten, kun selkä vihoittelee, eikä oikein pysty kumartumaan. Pyyhkimisosa mahtuu mitä ahtaimpiin paikkoihin, kuten esimerkiksi tv:n ja sen jalustan väliin, sekä sinne rasittavaan paikkaan tv-tason ja seinän väliin, missä ainakin meillä pääsääntöisesti asuu melkoinen villakoira-armeija. Lisäksi se liukuu mukisematta myös pystypinnoilla.

MAINOS21.jpg

Lopuksi vielä kokelin nivellettyä lakaisuharjaa, joka oli minulle aivan uusi tuttavuus. Koska harjasosa on erityisen litteä, ja lisäksi kääntyvä, sillä voi lakaista roskia ahtaistakin paikoista, sekä myös poistaa pölyjä katosta ja seinistä. Mainio keksintö, kun ottaa huomioon, että ainakaan minä en taida olla koskaan pyyhkinyt pölyjä mm. väliovien karmien päältä tai seinien nurkista.

IMG_9315.jpg

Tässä vaiheessa päivä alkoi jo kääntyä illaksi, joten oli tunnustettava, että suursiivousurakkaa ei vaan millään saa yhdellä kertaa valmiiksi. Yläkerran siivous saa jäädä seuraavaan päivään ja pesutilojen ja saunan siivoamisen aion ulkoistaa miehenpuolelle. Minä ja lattiakaivon puhdistus ei vaan mahduta samaan lauseeseen.  Mattojen tamppaus ja lattioiden pesu tehdään sitten yhdessä tuumin synttäreiden jälkeen, jotta todella saadaan jouluksi se puhdas tuoksu kotiin. Mikään kun ei voita vastapestyjen lattioiden ja ulkona pakkasessa tuuletettujen mattojen tuoksua.

Ja mikäs sen mukavampaa, kuin asettua puhtaassa ja siistissä kotikolossa nautiskelemaan hämärässä joulunodotuksen tunnelmasta.                                   Siivousiloa kaikille muillekin!

IMG_9163.jpg


                                        Postaus toteutettu yhteistyössä Sini-tuotteiden kanssa.
                 Osa postauksessa käytetyistä siivousvälineistä on saatu vastineeksi bloginäkyvyydestä.

                                                     

                                                      Cleaning up the house for Christmas.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Kommentti julkaistaan heti tarkistuksen jälkeen. :)