Maidoton ja gluteeniton ruokavalio hyvinvoinnin tukena | Dairy-free and glutenfree diet

tiistai 28. helmikuuta 2017

/I haven't eaten gluten for five years now and last autumn I quit dairy products as well. And I've never been better./Suurin osa suomalaisista tuntuu kuvittelevan, että on ihan asiaankuuluvaa ja normaalia, että ruokailun jälkeen tulee olo, että pitäisi saada avata nappi housuista. Tai että lounaan tai päivällisen jälkeen niinsanotusti "ramasee", eli haluaisi mennä hetkeksi pitkäkseen levähtämään. Moni aikuinenkin ihmettelee edelleen rasvoittuvaa ja epäpuhdasta ihoaan, tai jatkuvaa tukkoisuutta. Lisäksi haasteena monella on erilaiset vatsaongelmat, jotka johtavat joko siihen, että vatsa ei toimi lainkaan,tai että se toimii vähän liiankin tiheään.


Kovin moni ei tule kuitenkaan ajatelleeksi, että ihminen on edelleenkin ihan sitä mitä syö. Vaikka tiedon määrä ravitsemuksesta on lisääntynyt räjähdysmäisesti vaikkapa verrattuna kahdeksankymmentälukuun, ei silti haluta ottaa vastuuta omasta hyvinvoinnista. On helpompi panna pää pensaaseen ja kiistää monien ravitsemusalan asiantuntijoiden nykyisin vapaasti jakama tieto, kuin luopua esimerkiksi määrättömästä maidon juomisesta tai leivän ja pastan syömisestä. On helpompi mennä lääkäriin valittamaan alituisia vaivoja, ja odottaa saavansa apu erilaisista ruuansulatusta buustaavista pillereistä tai närästyslääkkeistä, kuin kurkistaa rehellisesti sinne peiliin, ja etsiä syypäätä sieltä.
maidoton ja gluteeniton ruokavalio
Itse päädyin etsimään syypäätä sieltä peilistä reilu viisi vuotta sitten, kun jatkuvat selkävaivani olivat ajaneet minut hulluuden partaalle. Kuljin naprapaatilta ureheiluhierojalle ja urheiluhierojalta kiropraktikolle ja olin aina vaan kipeä. Elämänhalu alkoi jo olla aika lailla hukassa. Lisäksi olin koko ajan järjettömän väsynyt, ja ihan tavallisista arkiaskareista selviytyminen tuntui monena päivänä jäävuorenkokoiselta haasteelta. Jonkin aikaa eräällä trigger-pisteitä käsittelevällä hierojalla käytyäni alkoi hän varovaiseen tyyliin kyselemään ruokavaliostani, ja kun kerroin rakastavani ruisleipää, pastaa ja täysjyvämuroja, sai kuulla vienoon ääneen tehdyn ehdotuksen kokeilla gluteenin poisjättämistä ruokavaliosta. Ennen tätä en ollut kuullutkaan, että gluteeniviljat saattavat olla osasyy niinsanottuun hiljaiseen tulehdukseen elimistössä. Nykyisin erityisesti meidän kotimaiset viljamme ova niin pitkälle jalostettuja, että ne saattavat sisältää jopa 20 % enemmän gluteenia kuin alunperin. Gluteenin on todettu aiheuttavan monenlaisia terveyshaittoja myös ihmisille, joilta ei testeissä ole löytynyt varsinaista keliakiaa. Silti he ovat kokeneet selviä terveyshyötyjä gluteeniviljoista luovuttuaan. Minä olen yksi heistä.

maidoton ja gluteeniton ruokavalio
Ensi alkuun ajatus gluteenittomuudesta tuntui lähinnä kuolemantuomiolta, sen verran paljon minä ruisleipääni rakastin. Sitten kuitenkin totesin, että noh, voihan sitä kokeilla ja ainahan voi palata vanhaan ruokavalioon, ellei mitään hyötyjä kokeilusta ole. Välittömät vaikutukset gluteenista luopumisen jälkeen olivat ne ilmeisimmät. Eipä tullut enää tarvetta aukoa salassa paidan helman alla nappia työpaikkalounaan jälkeen eikä myöskään ruokailun jälkeistä totaaliväsähtämistä. Pikkuhiljaa sumuverho alkoi muutenkin hälvenemään pään ympäriltä, ja huomasin jaksamisessani suuren eron entiseen. Myös vuosikausia jatkunut poskioltelontulehduskierteen katkesi, ja nivelvaivatkin alkoivat vähän kerrallaan helpottamaan. En siis voisi kuvitellakaan, että palaisin enää koskaan niinkutsuttuun tavalliseen suomalaiseen ruokavalioon, jonka runkona on ikiajat toimineet kotimaiset viljat. Välillä huomaan toki hymyileväni kaihoisasti, kun jostain tuulahtaa vastaleivotun leivän tuoksu, mutta suhtaudun tunteeseen vähän kuin vanhaan ystävään, muistelen lämpöisästi, mutta hyväksyn sen, että tiemme on eronneet ikiajoiksi. 
maidoton ja gluteeniton ruokavalio
Maidon ja minun suhteeni onkin sen sijaan hieman kinkkisempi. Jo ammoisina opiskeluvuosina minulla todettiin pahanlainen laktoosi-intoleranssi, mutta minähän valitettavasti suhtaudun kehooni asenteella minä täällä määrään. Jatkoinpa siis maitotuotteiden käyttöä edelleenkin, joskin vaihtaen ne pääosin vähälaktoosisiin ja sittemmin laktoosittomiin tuotteisiin. Ja miksikö? No mutta siihenhän on monta syyttä, joilla on hyvä nimi. Niinkuin nyt suklaa, lakritsijäätelö, jogurtti, maitorahka....you name it. Olin niin pitkään aivopessyt itseni perinteiseen fitnessruokavalioon, että rahka ja raejuusto olivat erottamattomia sielunkumppaneitani. Jostain syystä kuitenkin viime syksynä totesin Balanssivalmennusta aloittaessani taas kerran itselleni, että no miksipä ei. Kokeilisi siis. Maidottomuuden puolestapuhujat kehottavat usein kokeilemaan maidottomuutta 3 viikkoa, jotta voi itse havaita muutokset hyvinvoinnissaan. Niin nopeasti ruokavalion muutos jo nimittäin näkyy. Hyvästelin siis rakkaat proteiinirahkani ja maitokahvini, ja lähdin kokeilemaan. Jo muutamassa viikossa kasvojen iho alkoi kirkastumaan, ja uskaltauduin jopa ihmisten ilmoille ilman normiarkeeni aina kuuluvaa meikkimaskia. Vähän kerrallaan huomasin, kuinka kehon turvotukset laskivat ja sain kuulla monelta taholta laihtuneeni, vaikka paino ei muutamaa kymmenystä enempää heilahdellutkaan. Vatsa pysyttelee päivän mittaan yhtä litteänä kuin se on aamulla herätessä, ja erityisest myös kasvojen alueen turvotus on tiessään. Eräs toinen maidottomutta kokeillut nainen eräässä kirjoituksessaan kerran totesikin, että tällaiselle yli kolmekymppiselle naiselle maidottoman ruokavalion yksi suurimpia plussia on se, että naama näyttää aamulla herätessä samalta kuin illalla nukkumaan mennessä.

maidoton ja gluteeniton ruokavalio

Ruokavaliomuutosta suunnittelevien ei kannata kuitenkaan suinpäin rynnätä toteuttamaan aikeitaan vaan ensin on syytä pohtia myös ravinnon kokonaisvaltaisia hyväätekeviä ominaisuuksia. Moni gluteenista luopuva kun suuntaa suoraan kaupan gluteenittomien tuotteiden hyllylle, ja ajattelee, että korvaa vain vanhat viljatuotteensa gluteenittomilla vastavilla tuotteilla. Tämä johtaa kuitenkin helposti vain entistä ravintoköyhempään ruokavalioon, sillä esimerkisi gluteenittomat jauhot ja pastat ovat hyvin ravintoköyhiä tuotteita. Terveyttä ja hyvää oloa tavoittelevien on kuitenkin syytä tähdätä niinsanottuun luontaisesti gluteenittomaan ruokavalioon, missä entiset leivät ja pastat korvataan juureksilla, kasviksilla ja vihanneksilla. Sama koskee maitotuotteiden korvaamista soijatuotteilla, sillä useat markkinoilla olevat soijatuotteet ovat melkoisia lisäainepommeja. Myös riittävästä rasvojen saannista on syytä huolehtia, ja yrittää pikkuhiljaa karkottaa mielestään suomalaisten ravitsemussuositusten rasvakammo. Hyviä rasvoja saa päivittäiseen ruokavalioon erilaisista pähkinöistä, manteleista, avokadosta ja laadukkaasta oliiviöljystä ja maitotuotteiden sijaan kalsiumia saa tankattua esimerksi useista vihreistä kasviksista kuten lehtikaalista ja parsakaalista, tai vaikkapa kalasta.kananmunista ja edelleen myöskin niistä pähkinöistä.
maidoton ja gluteeniton ruokavalio


Jos sinussakin heräsi ajatus lähteä kokeilemaan muutoksia ruokavaliossasi, paras vinkki on kokeilla muuttaa yksi asia kerrallaan. Huomenna onkin muuten alkamassa Facebookin puolella Maidoton Maaliskuu-haaste, missä pääsee mukaan seuraamaan vinkkejä maidottoman ruokavalioon, Tulkaahan mukaan.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Kommentti julkaistaan heti tarkistuksen jälkeen. :)