TRE menetelmä

torstai 14. tammikuuta 2016

/Today I am telling about my experiences about TRE. If you haven't heard about it, google it, and be amazed./

No niin. Hyvinvoinnin teemaviikko on päässyt puoleen väliin. Tällä viikolla ollaan jo kokkailtu, huollettu lihaskuntoa ja treenattu kotona. Tänään onkin aika astua henkisen hyvinvoinnin puolelle. Oletteko koskaan kuulleet TRE-menetelmästä? TRE on lyhenne sanoista Tension & Trauma Releasing Exercises. Kuulin itse TRE:stä ensimmäisen kerran noin vuosi sitten, ja vaikka olenkin määritellyt itseni eräänlaiseksi hihhuliksi jo useamman vuoden ruokavaliokokeilujeni sun muiden viritelmieni vuoksi, niin tämä meni kyllä ihan yli hilseen. Ajattelin, että no tuo nyt on jo niin hihhulitouhua, että jätän kyllä väliin (sorry Niina, :D ). Niin se vaan aika sitten teki kuitenkin tehtävänsä ja ajatus oli jäänyt kytemään jonnekin takaraivoon. Huomasin etsiväni asiasta lisää tietoa ja ihmisten kokemuksia, ja lopulta oli myönnettävä, että pakkohan tätä on kokeilla. Ei se ota jos ei annakaan. Jännittynein mielin odottelin kotona TRE-ohjaajan saapumista viime vuoden lopulla, ja kahden tunnin kuluttua olin kertakaikkisen pöllämystynyt. Mitä minulle juuri tapahtui?

No mitä se sitten on? Kiljuvat siellä ruudun takana äänettömästi ne, jotka eivät ole menetelmästä koskaan kuulleet. TRE:tä voidaan suomeksi kutsua tärinärentoutusmenetelmäksi. TRE Finland-sivusto määrittelee TRE:n itsehoitomenetelmäksi, joka rentouttaa, aktivoi ja mobilisoi stressin ja traumaattisten kokemuksien jännittämiä lihaksia.Me kaikki nykymaailmassa kärsimme varmasti jonkinasteisesta stressistä koko ajan, ja kaikki tämä stressi varastoituu kehoomme ja lihaksiimme huomaamattamme. Erityisesti haastavissa tai vaarallisissa ammateissa toimivat ihmiset joutuvat päivittäin kamppailemaan korkea-asteisen stressin kanssa ja työpäivän jälkeen voi tuntua mahdottomalta rentoutua kotioloissakaan, kun päivän adrenaliinipiikit ovat puristaneet hartiat jäykäksi ja ajatukset kiertävät vieläkin päässä kehää. Joillakuilla TRE saattaa rentouttavan ja stressiä purkavan vaikutuksen lisäksi myös nostaa pintaan syvemmälläkin olevia traumaattisia kokemuksia tai vanhoja muistoja. Tästä syystä TRE:n käyttö onkin suotavaa aloittaa koulutetun ohjaajan opastuksella ja valvonnassa.

Ehkä selkeimmän määritelmän suomenkielellä TRE-menetelmästä antaa Olemisen Tila verkkosivusto:
"Stressi ja traumaattiset kokemukset vaikuttavat kehon ja mielen hyvinvointiin huomattavasti, mutta niiden vaikutuksista on mahdollista palautua. Stressaavat ja traumaattiset kokemukset saavat kehossa aikaan säikähdysrefleksin ja sokkireaktion, jotka aiheuttavat jännityksiä jalkojen, lantion ja vatsan alueen syvissä lihaksissa. Jos reaktiot eivät pääse purkautumaan nämä jännitykset saattavat muuttua pysyviksi jännityksiksi, erilaisiksi kehollisiksi selviytymiskeinoiksi, jotka ajan mittaan voivat ilmetä erilaisina kipuina ja sairauksina.
TRE-menetelmä perustuu ihmisen biologiseen ja neurologiseen kykyyn palautua stressaavista tilanteista. Liikesarja saa kehossa aikaan tärinän, joka poistaa ylijännitystä lihaksista ja hermostosta. Traumaattisten ja stressaavien kokemusten aikana kehoon muodostuneet syvät jännitykset pääsevät vapautumaan ja keho löytää takaisin luonnolliseen rentoon ja luottavaiseen tilaansa. Menetelmä on helppo oppia ja sen vaikutukset ovat välittömät."

Minut TRE:n saloihin opasti Oululaista Sielunliike-yritystä pyörittävä Niina Ailovuo. Niina järjestää TRE stressinpurku workshoppeja eri puolilla Oulua, ja tulee tosiaan tarvittaessa vaikka kotiin saakka opettamaan. Minä olin perehtynyt useammanlaisiin TRE-videoihin Youtubessa ennen kun lähdin itse asiaa kokeilemaan, ja sen verran hurjalta meno osassa noissa vaikutti, että halusin nimenomaan kotiopetusta asiassa. Muualla Suomessa asuvat voivat etsiä koulutettua ohjaajaa esimerkiksi TRE Finland-sivuston kautta.

Miten TRE sitten on minuun vaikuttanut? Koska olen täryyttelijänä vasta melkoinen untuvikko, en varmastikaan voi kertoa kokeneeni vielä kaikkea, mutta ennen muuta TRE on tällä hetkellä minulle rentoutusmenetelmä. Kun tuntuu, että se tietty käyrä alkaa kasvaa mittoihin arvaamattomiin, kipuan yläkertaan omaan rauhaani rentoutumaan, ja alas tullessani olen taas valmis kohtaamaan ne vastassa olevat haasteet. Olen myös oppinut jossain määrin hallitsemaan säikähdyksen aiheuttamia tärinöitä, joita minulle kaksi pahaa talvikolaria ajaneena tulee vastaan näinä aikoina kohtalaisen usein. Lisäksi treenin rasittaman kehoni sekä tietokoneen näppäimistön rasittamat käteni osaavat tärinätuokion aikana venytellä ja aukoa itseään ihan itsestään. Uskokaa tai älkää. On se vaan kummallinen näky, kun omat sormet lähtevät kääntyilemään kaikkiin mahdollisiin ilmansuuntiin verrytellessään itseään auki. 

Jotta tämän takuulla epämääräisen kuuloisen selostuksen anti ei jäisi kovin heikoksi, linkkaan tähän yhden videon, jonka avulla halutessanne pääsette vähän jyvälle ideasta. Tämä  video kertoo juurikin ensimmäisestä TRE kokemuksesta, niiden kokeneempien täryyttelijöisen vauhdikkaampien videoiden etsimisen jätän teidän kunkin oman kiinnostuksen varaan.

Kysykää toki lisää jos mielenkiinto heräsi!

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Kommentti julkaistaan heti tarkistuksen jälkeen. :)