Chili sin carne ja gluteeniton vispipuuro chia-kookosvanukkaalla (G, M) | Mustavalkoinen kattaus ja se terveellisempi brunssi

maanantai 14. marraskuuta 2016

/Yesterday was Fathers' Day here in Finland and I spent half a day in the kitchen. /



* Yhteistyössä Indiedays, Santa Maria ja Risenta.*


Heipparallaa! Uusi viikko on lähtenyt käyntiin mitä kauneimmissa merkeissä, kun sopiva pikku pakkanen oli huurruttanut koko tienoon puut ja pensaat kimaltelevaan lumihuntuun. Hyvä etten ajanut työmatkalla ojaan kun ihastelin kauneutta. Eilen kuitenkin vietettiin Isäinpäivää, ja sain edeltävänä iltana idean kurkata hieman tarkemmin Indiedaysin Inspiration-päivillä mukaani saamaani Santa Marian ja Risentan lahjakassiin. Ja olipa mahtava huomata, että kas vain, tässähän on oikein kokonaisen aterian ainekset kasassa. Mukana tulikin vinkki valmistaa aineksista New Yorkin inspiroima brunssi, ja minulle ajatuksesta juolahti heti mieleen nimenomaan rennompi street kitchen-tyyppinen kokonaisuus, jossa ruoka syödään mutkattomasti käsin eikäpä meillä muutenkaan turhan tiuhaan mitään fine diningia harrasteta. Jälkiruoka syntyikin sitten enemmän cross kitchen-meiningillä, missä skandinaaviset puolukat yhdistyvät trendikkäämpiin chiasiemeniin ja kookosmaitoon. No mitäs siellä keittiössä sitten syntyi?
mustavalkoinen kattaus
black and white table setting
pellavalautasliinat hm home


Isäinpäivä brunssi New York style

Gluteenittomat siemenkräkkerit 
Chili sin Carne quacamolelella tortillan, salaatin tai riisin kera
Gluteeniton puolukkavispipuuro chiakookosvanukkaalla

terveellinen brunssi
chili sin carne
Ja näistä lähdettiin liikkeelle. Kokki muuten unohti innostuksissaan kuvasta lahjakassista myös löytyneet vaniljatangon ja jauhetun kardemumman, Ne olivat jo toisella pöydällä odottamassa käyttöään.
santa maria risenta

Alkupalana ja palan painikkeena reilulla laktoosittomalla voilla tai quacamolella höystettynä

Siemenkräkkerit (G. M)

3 munaa
n.2 dl Risenta auringonkukansiemeniä
1 dl seesaminsiemeniä
1/2 dl pellavansiemenrouhetta
1/3 dl kurpitsansiemeniä
1 tl himalajansuolaa
1 dl tattarihiutaleita (kaurakin käy)
2 rkl kaurajauhoa (tarvittaessa voi jauhaa blenderissä kaurahiutaleista)

Vispaa munien rakenne rikki Sekoita kaiki ainekset haarukalla sekaan. Levitä ohueksi levyksi pellille leivinpaperin pääle ja paista uunissa 175 asteessa 25 minuuttia. Nosta leivinpaperi ritilän päälle ja anna leipälevyn jäähtyä. Taittele paloiksi ja nauti.
chili sin carne ja tortillat

Chili Sin Carne

1/2 dl oliiviöljyä
1 sipuli
halutessasi 3 valkosipulin kynttä
1 punainen paprika
1-2 tl chilijauhetta
1/2 tl ceylonin kanelia
2 tl oreganoa
2 tl juustokuminaa
himalajan suolaa maun mukaan
1 tölkki tomaattimusrskaa
2 rkl tomaattipyrettä
250 g keitettyjä Risenta mustapapuja

Liota mustapapuja 8 tuntia tai yön yli.
Huuhtele pavut ja keitä 40 minuuttia.
Kuullota sipuli ja paprika oliiviöljyssä.
Lisä mausteet ja hauduta.
Lisää tomaattimurska ja pyree ja hauduta.
Lisää suolaa maun mukaan.
Lisää lopuksi kypsät mustapavut ja anna hautua vielä hetki.


Quacamole

soseuta 2-3 avokadoa hyvin haarukalla
sekoita sekaan pussillinen Santa Maria Quacamole mausteseosta ja anna vetäytyä hetki.

Tarjoile alkupalana salaatinlehdeltä tai pääruokana riisin kera (G) tai kääräise Chili Sin Carne ja riisiseos Santa Maria tortillaan.

healthy brunch
mustavalkoinen ruokailutila
chili sin carne riisillä
Minähän olen tunnetusti suursyömäri, joten vedeltyäni ensi nälkään muutaman salaatinlehtiwrapin kasasin lopulta lautaselle jumboannoksen riisiä ja Chiliä...
gluteeniton vispipuuro

Gluteeniton vispipuuro chiakookosvanukkaalla

Vispipuuro

1 l vettä
400 gr pakastepuolukkaa (myös mustikka käy)
2 dl riisijauhoa
1,5-3 tl jauhettua Santa Maria kardemummaa
1 Santa Maria vaniljatangon siemenet
1/2 dl stevia-sokeria
ripaus suolaa

Kiehauta vesi ja puolukat.
Siivilöi halutessasi puolukankuoret
Lisää mausteet ja keitä n. 5 min
Lisää riisijauho siivilöimällä ja sekoita koko ajan vispilällä
Lisää sokeri
Jäähdytä puuro
Vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi

Chiakookosvanukas

1/2 dl Risenta Chiasiemeniä
2 dl vettä
1/2 -1 tlk Santa Maria kookosmaitoa
1 tl aitovaniljajauhetta
reilu loraus agavesiirappia
pieni puristus sitruunamehua

Anna chiasiementen turvota vedessä vähintään puoli tuntia (tai yön yli)
Notkista kookosmaito ja sekoita mukaan sitruunamehu, vaniljajauhe ja agavesiirappi
Lisää Chiasiemengeeli kookosmaitoseokseen ja anna vetäytyä hetki jääkaapissa.

Lusikoi vispipuuro jälkiruoka-astiaan, ja lusikoi varovasti päälle chiakookosvanukas
Koristele Risenta Vadelma Kookos-granolalla tai mulperinmarjoilla (G)

chia-kookosvanukas / Chia-coconut-pudding


Ja aijai. Kylläpä kelpasi. Voin kertoa, että vaikka brunssi oli tällä kertaa lihaton, oli kokonaisuus sen verran tuhti, että seuravan kerran nälkä oli vasta illalla. Ja näinhän se kuuluu kunnon brunssin jälkeen ollakin. Eli eikun testaamaan. Yli jääneestä kookosvanukaasta tekaisin muuten vielä täksi aamuksi tuorepuuron lisäämällä yöksi sekaan 1/2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja lorauksen mantelimaitoa sekä muutaman pakastemansikan. Jummi kun oli hyvää.

Ps. Joku saattaa kysyä, että missäs se jälkikasvu oli tässä isäinpäiväkattauksessa. Siellähän se, pöydän päädyssä vetelemässä toisten äitien tekemää makaroonilaatikkoa ja poseeraa kauniisti.


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Kommentti julkaistaan heti tarkistuksen jälkeen. :)