Kuinka välttyä maksaläiskiltä

torstai 31. maaliskuuta 2016

/The sun is shining again. Remember to protect your skin./

Anteeksi hieman raflaava otsikko. Syy moiseen liittyy siihen, että viime kesän lopuilla olisin itse ollut tällaisen tiedon tarpeessa. Mutta palataanpa ajassa hieman taaksepäin. Minä rakastan aurinkoa. Olen aina rakastanut. Tenavana pihalla vietettiin kesäpäivät aamusta iltaan, ja kun teini-ikä koitti, siirryin rannalle grillaamaan itseäni. Ja nimenomaan grillaamaan. Muistan eräänkin kesän, kun suuntasimme ysätäväni kanssa Nallikarin hiekkarannalle heti kesäkuun ensimmäisinä päivinä huolimatta hieman hyytävistä alkukesän tunnelmista, sillä paistoihan toki aurinko. Ja siellä sitten kuljettiin joka ikinen päivä, ja katsottiin kellosta aikaa, että muistimme pyörähtää puolen tunnin välein ympäri, niinkuin grillivartaat konsasaan. Samaisina vuosina aloitin kesään valmistautumisen muutenkin jo hyvissä ajoin ostamalla aina kymmenen kerran kortin solariumiin. Ja jos ei kadenkymmenen minuutin pedillä makaamisen tuloksena tuoksunut hieman kärähtänyt nahka, ei solarium ollut mielestäni tarpeeksi tehokas. Työikäiseksi vartuttuani ei viisaus siltikään pähän kasvanut, vaan joka kesä olemme matkanneet aurinkolomille viikoksi tai pariksi, ja jos ei rusketus ole heti tarttunut, on aurinkorasvat kevennetty minimiin, tai jopa heitetty kokonaan matkasta. Mistake. Big mistake Huge. Sanoisi eräästä ikiklassikko-elokuvasta tunnettu isohymyinen kikkarapää. Jotenkin silloin nuorempana ehkä ajattelin, että kyllä se ruskettuminen on sen arvoista, vaikka vanhempana olisikin hieman ryppyinen. No enpä tullut ajatelleeksi, että auringon UV-säteilyllä voi olla muutakin vaikutusta kuin ne rypyt. Nimittäin ihon pigmenttimuutokset, eli tutummin maksaläiskät. Viime kesän Kreikan reissulla kyllä toimeliaasti varustauduin polttavaan aurinkoon monenkin kertoimisella aurinkovoiteella, mutta loppuviikosta, kun kasvot tuntuivat olevan eri paria vartalon kanssa, käytin kasvoille enää kevyttä parikymppistä suojaa. Ja PAM! Siinä se sitten oli. Viimeisinä lomapäivinä huomasin keskelle otsaa silmien väliin ilmestyneen elämäni ensimmäisen maksaläiskän. Epätoivoisena sitä rasvasin, hankasin, kuorin, rasvasin ja taas kuorin., mutta siinä se mokoma oli ja pysyi.
Tiesittekö, että jopa 90% ihon vanehenemisesta johtuu auringon UV-säteilystä? UV-säteilystä suurin osa on niinsanottua UVA-säteilyä, joka läpäisee kaikki ihokerrokset aiheuttaen merkittäviä muutoksia ihon rakenteessa. Lisäksi on muistettava, että tätä valovanhenemista ei tapahdu vain kasvojen iholla., vaan samalla tavalla myös kaulan, dekolteen ja käsien sekä jalkojen iholla, jotka altistuvat säteilylle kaikkialla missä olemme. Usein ei tule ajateltua asiaa, kun lähtee vaikkapa lapsen kanssa kesällä leikkipuistoon, sillä eihän sinne mennä aurinkoa ottamaan. Sama tilanne on myös vaikkapa puutarhatöissä tai ulkoilmakonserteissa. Käsi sydämelle, tuleeko aina ja kaikkialla suojattua iho aurinkovoiteella?
Minä sain blogin kautta testiin apteekkisarjana tunnetun Eucerinin uudet aurinkovoiteet. Toinen voiteista on kevyen emulsiomainen 50 suojakertoimella varustettu aurinkovoide, ja toinen samaisella 50 suojakertoimella varustettu sävytetty aurinkovoide. Vanhojen kokemuksien perusteella oletin, että näin jämäkät voiteet ovat niin paksuja, että ne saa houkutella ulos tuubista ja etteivät niitä saa millään keinolla levitettyä ohuesti kasvoille. Mutta sainpa kerrankin yllättyä positiivisesti. Molemmat tuotteet ovat äärimmäisen ohuita, kevyitä ja helposti levittyviä. Lisäksi ne ovat aidosti tuoksuttomia. Monestihan ns. tuoksuttomat voiteet tuoksuvatkin hyvin lääkemäisiltä, mutta näistä puuttuu tuoksu kokonaan. Värivoide näytti tuubista tullessaan hyvin tummalta, mutta kasvoille levitettynä väri olikin juuri sopiva. Minulla on iästä huolimatta edelleenkin ihossa värieroja ja epäpuhtauksia, enkä mielellään kulje kesälläkään täysin ilman pohjameikkiä, niin epäilenpä, että meistä tulee tämän Eucerin Tinted Sun Creme CC-voiteen kanssa ylimmät ystävät. Kesäistä terassipäivää ajatellen taas muun meikin alle tulee tänä kesänä taatusti pääsemään Eucerin Anti Age Sunfluid, että otsaolohkooni viime kesänä ilmestynyt väriläikkä jäisi viimeiseksi laatuaan. Harvoin olen testiin saamiini tuotteisiin ollut näin tyytyväinen, sillä koekäytössä molemmat voiteet tosiaan levittyivät kuin unelma, imeytyivät nopeasti ja jättivät vielä pehmeän ihon lisäksi mattapinnan, mitä ei aurinkovoiteet yleensä todellakaan tee. Suosittelen. Tuotteet ovat muuten myös parabeenittomia.
No entä se läiskä sitten. Oma pikku gorbatsovini, joka luultavasti on näin talveksi painunut hieman piiloon ilmetäkseen sieltä heti ensimmäisten kunnon kesäpäivien aikaan. Hahaa. Minullapa on uusia salaisia aseita. Niin uusia, etten itsekään tiennyt tällaisia olevan olemassakaan. Euceriniltä löytyy nimittäin myös tuote ihon värivirheiden parantamiseen. Tästä alkaen julistankin siis sodankäynnin maksaläikkiä vastaan alkaneeksi, kun otan käyttöön Eucerin Even Brighter Päivävoiteen. Tämä voide, joka sisältää myös 30 suojakertoimen kerrotaan parantavan jo syntyneitä ihon värivaurioita ja tummia läiskiä. Käykääpä vaikka kurkkaamassa ennen ja jälkeen kuvat tuotesivulta. Uskomatonta. Yksittäisiin pienempiin maksaläiskiin voi puolestaan käyttää tätä pikkuruista ihmeentekijää, Eucerin Even Brighter Clinical Spot Corrector täsmätuotetta.
Mitä opimme siis tästä? Tärkeintä on ennaltaehkäisy. Älä tee niinkuin minä, vaan muista suojatua hyvissä ajoin ennakkoon. Ja jos vahinko on jo päässyt tapahtumaan, ota avuksesi täsmätuotteet vaurioiden minimoimiseksi, ja muista jatkossa varautua paremmin. Aurinko paistaa jo, älä aloita suojautumista myöhässä.


(* Tuotteet saatu blogin kautta testiin.)


1 kommentti

  1. Tärkeitä juttuja, joita on tullut itsekin mietittyä. Nyt varsinkin kun matka on tiedossa niin on hyvä aurinkorasva se ensimmäinen hankinta matkalaukkuun. Harmi kun nää jutut oppii vasta tässä iässä..

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kommentti julkaistaan heti tarkistuksen jälkeen. :)