Viljaton kattaus | My new favourite cook book

keskiviikko 30. syyskuuta 2015

/Bought this lovely cook book recently. It is filled with lovely recipes and even more beautiful pictures./

Jos voi ihminen rakastua keittokirjaan, niin nyt se on tapahtunut. Kuulin tästä ihanasta kirjasta jo sen ilmestymisen aikoihin keväällä, mutta jostain ihmeen syystä jätin sen silloin hankkimatta. Moneen kertaan olen yrittänyt kirjaa sittemmin etsiskellä, ja joka paikassa on myyty ei-oo:ta. Nyt sitten vihdoin tärppäsi CDON. Com:issa ja vieläpä hienoisessa alennuksessa.* Puhun siis Emmi-Liia Sjöhomin teoksesta Viljaton Kattaus, joka on meille gluteenittoman ruokavalion noudattajille oikea aarreaitta.
Emmi-Liia kirjoittaa omaa blogiaan Torkkuja ja Nokkosia, ja on koonnut resepteistään yli 90 parasta yksiin kansiin. Reseptejä löytyy laidasta laitaan, ja mikä itseäni kirjassa ensiten ilahduttaa on se, että myös pääruuat ovat kirjassa hyvin edustettuna. Useat muut gluteenittomuuten perustuvat ruuanlaittokirjat kun tuppaavat usein keskittymään lähinnä jälkiruokiin ja erilaisiin versioihin raakakakuista. Tästä kirjasta sen sijaan saa tällainen keittiöiden täystuhokin selkeät ohjeet aivan jokapäiväiseen ruuanlaittoon, ja reseptien moninaisuus tuo vaihtelua omiin paikalleen jumiutuneihin ruuanlaittotapoihini. Toki myös jälkiruokia löytyy, ja niistähän tulikin jo aiemmassa postauksessa mainittua tuo superhelppo maapähkinävoi-banaani-jäätelö.
Ihanien reseptien lisäksi kirja on myös kaunis. Niin kaunis, että siinä missä muut pitävät sohvapöydällään sisustukseen tai muotiin liittyviä coffeetable-kirjojaan, minun olkkarin pöydältäni löytyy tämä. Visualistin silmää hiveleviä ruokakuvia kun katselee ihan ilokseen, ja kirjaa selailemalla saa kulutettua hetken jos toisenkin.
Reseptit perustuvat puhtaisiin laadukkaisiin raaka-aineisiin, ja jonkun verran superfoodejakin niissä käytetään. Tätä ei suinkaan kannata asiaan vihkiytymättömänkään säikähtää, sillä perusainekset superfoodeistakin on nykyisin hyvin helposti saatavilla. Ainakin meilläpäin jopa ihan lähikaupausta voi mukaansa napata pussillisen Chiasiemeniä tai raakakaakaota.

Kirjasuosituksen lisäksi sujautan mukaan yhden toisenkin vinkin. Raakaleivonnassa kun usein käytetään paljon pähkinöitä ja/tai siemeniä, jotka pitää ohjeen mukaan ensin liottaa, ja sitten huristella blenderissä hienoksi. Minäpä uskon löytäneeni oivan laiskan naisen konstin ohittaa tämä vaihe. Viime viikon reissulla Lidlin ihmemaahan törmäsin kassojen lähellä aivan sattumalta tähän.
Pussitettuun pellavasiemenmixiin. Näitä löytyi muistaakseni neljää eri versiota, ja itse nappasin mukaan tämän gojimarjoilla ryyditetyn version. Toistaiseksi olen käyttänyt tätä jogurtin mausteena, mutta vakaana aikomuksena on kokeilla, voisiko tätä käyttää raakaleivonnassa. Oletteko kukaan kokeillut?
Löytyykö muita Emmi-Liian kirjaan ihastuneita?


(*Kaupallinen linkki.)

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Kommentti julkaistaan heti tarkistuksen jälkeen. :)