Mansikkainen aamiaissmoothie

torstai 25. kesäkuuta 2015

Jaatteko kanssani sen ärsytyksen tunteen, kun olette ostaneet kauppiaalta pussilisen tuoreita mansikoita, mutta joista ensi illan herkuttelun jälkeen on aamulla vastassa enää kasa litsahtaneita ja mehustuneita mössömarjoja? Niitä ei tee mieli napsia suuhunsa sellaisenaan. Mutta smoothien sekaan laitettuna ne ovat aivan parhaita. Meillä miehenpuoli kyllä aina hyvin innokkaasti kulauttaa kurkkuunsa jääkaappiin valmiiksi lasiin ilmestyneen smoothien, mutta kun olen yrittänyt vihjailla, että itsestäkin olisi josksu kiva löytää valmis aamupala/välipala/iltapala jääkaapista, väittää tuo turjake, ettei hän osaa tehdä niitä. Juupajuu. Jos kotoa löytyy blenderi tai edes vanha ja hyväksi havaittu sauvasekoitin, ei smoothein teossa ole mitään hankalaa. Varsinkin näin kesäisin, kun sekaan voi viskoa mitä ihanimpia tuoreita marjoja ja lehtivihreitä. 

Oletteko tulleet koskaan lukeneeksi Kaisa Jaakkolan teoksia Hormonidieetti tai Hormonitasapaino. Nissä Kaisa kertoo mm. proteiinipitoisen aamiaisen eduista. Proteiinipitoinen aamianen pitää kylläisyyden tunteen pidempään, ja antaa energisemmän olon kuin hiilihydraatteihin pohjautuva perisuomalainen puuro/muro/leipäaamupala. Mikäli tavoitteena on painonpudotus tai jo saavutetun painon hallinta, on proteeinipitoinen aamiainen myös silloin hyvä valinta. Monella pelkkä aamiaisen vaihtaminen proteeinipitoiseen on auttanut painon pudotuksessa ilman muita merkittäviä muutoksia ruokavalioon. Jaakkola korostaa teoksissaan myös yhden askeleen ohjelmaa, jossa hyvää oloa tavoitellaan muuttamalla omassa elämässään yksi asia kerrallaan, ja opettelemalla pitämään se tapa ennen seuraavan askeleen ottamista. Tämä johtaa pitkäaikaisempiin elämäntavan muutoksiin kuin se, että yrittäisi kertarysäyksellä muuttaa kaikki tapansa. Jaakkolan tuumailuja asiasta, ja muita smoothiereseptejä voi lukaista mm. täältä.

Mutta siihen mansikkaiseen smoothieseen sitten. Helppo peruspohja maitotuotteita sietävälle herkuttelijalle on seuraavanlainen:
- 1 banaani
- 1 purkki maustamatonta maitorahkaa
-  kourallinen mansikoita
-  loraus nestettä (maitoa/vettä/mantelimaitoa/mehukeittoa)
Surautellaan sileäksi ja nautitaan jäähdytettynä. Itse säilytän aina banaanit jääkaapissa, jotta smoothiet ovat heti tekemisen jälkeen sopivan viileitä nautittavaksi.

Tähän peruspohjaan voi sitten lisäillä mitä mieleen juolahtaa, esimerkiksi:
- kourallinen babypinaattia/
- kourallinen vihersalaattia/
- pätkä tuorekurkkua paloiteltuna/
- rkl pellavansiemeniä/
- proteiinijauhetta/
- avokadoa/
- superfoodeja

Itse jätän suosiolla ne karmeimman makuiset superfoodit smoothiesta pois, ja kulautan sprirulinani mielummin veteen   sekoitettuna erikseen huiviin, kun menen pilaamaan hyvän smoothien liian ärtsäköillä makuelämyksillä. Jotta pienestä askeleesta tulee hyvä tapa, on sen myös maistuttava hyvältä, eikö vaan?
Hyviä smoothievinkkejä otetaan myös kommenttilootan puolelle vastaan, jos vaikka tulostaisi ne miehenpuolelle jääkaapin oveen...
ps. Olettehan lapselliset huomanneet lukaista eilisen postauksen? Sieltä löytyy alekoodi lastenvaateostoksille, joka on voimassa vain tänään.    Mukavaa sadepäivän jatkoa! 

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Kommentti julkaistaan heti tarkistuksen jälkeen. :)